Gundel Palacsinta

Palacsinták Világnapjára

2017. február 28. kedd. A dátum hallatán elsősorban arra asszociálok, hogy szökik az év vagy sem, már megint itt egy hózárás, holnaptól már azt mondjuk tavasz van, de pont úgy fogok fázni, mint két napja télen. Vallási és gasztronómiai szempontból, is egy jeles nap a mai. Mára esik, a Húshagyó Kedd, és ezt követően kezdődik a 40 napos böjt, amit a Húsvét fog lezárni. De ami igazán újdonság számomra, hogy ez a nap A Palacsinták Világnapja.

eva_homebisztro_gundel4

Arról is most olvastam először, hogy Oroszországban nemrég zárult a Maszlenyica ünnepe, ami húsvét előtt nyolc héttel kezdődik, és egy hétig tart. Ezt palacsintázó hétnek is szokták nevezni, mert ezen a héten végigeszik a palacsintarepertoárt, mondván ennek kerek formája a napot szimbolizálja.

Ennek ellenére most nem egy Blini recept jön, hanem egy igazi hazai klasszikus palacsintás édesség, nagyjából autentikusan. Azért nagyjából, mert mikor elkészítettem, az eredeti receptet szerettem volna követni, de mégse igazán sikerült. Én ugyan szeretem ha egy édesség édes, de az eredetiben annyi cukor volt, ami nem csak a kerekded formákat erősítené, hanem egyszerűen úgy éreztem, annyira édes lenne, hogy a dió íze már alig érvényesülne. A másik változtatás pedig az volt, hogy a palacsintatésztát franciásan készítettem el. Itthon szerintem kevésbé jellemző, hogy a palacsinta tésztájába vajat keverünk. Így a tészta vékony marad, ami sok esetben kifejezetten jó, de akkor, mikor egy olyan erőteljes tölteléket használunk, mint a Gundel Palacsinta diós tölteléke – pláne csokoládé öntettel – akkor egy nagyon vékony tészta szinte elvész a két krémben, és gyakorlatilag nem is lehet érezni a jelenlétét. Mintha egy pohárdesszert lenne. Ez a fajta tészta, vastagabb, szerintem nagyon finom puha a vajtól, és igen, nem csak arra szolgál, hogy legyen mibe tölteni a krémet, hanem tényleg a desszert meghatározó része.

IMG_7269.jpg

Mennyiség: Kb. 12 nagy palacsinta, 6 személyre
Nehézségi fok: közepes
Elkészítési idő: Palacsinta összeállítás kb. 5 perc + 20 perc pihentetés, 40 perc sütés, krém elkészítés kb. 15 perc, csokoládéöntet kb. 10 perc

Hozzávalók a palacsintához:

  • 200g fehérliszt
  • Másfél evőkanál cukor
  • egy csipet só
  • 600ml tej
  • 3 tojás
  • 15g olvasztott vaj
  • további kb. 2-3 evőkanál vaj a sütéshez

Hozzávalók a diós töltelékhez:

  • 200g dió
  • 200ml (zsírdús) tejszín
  • 50ml tej
  • 120g fehércukor
  • 35g mazsola
  • ¼ teáskanál fahéj
  • 1 kiskanál vaníliakivonat vagy egy rúd vanília (elhagyható)
  • 1 citrom héja
  • 30ml (2 evőkanál) rum

Hozzávalók a csokoládéöntethez:

  • 100g keserűcsokoládé
  • 30g tejcsokoládé
  • 200ml (zsírdús) tejszín
  • 15ml (1 evőkanál) rum
  1. lépés (palacsinta tészta)
    Összekeverjük a lisztet, sót, cukrot, majd fokozatosan hozzákeverjük a tejet és a tojásokat, az olvasztott vajat (és a vaníliát, ha használunk). Csomómentesre keverjük, és körülbelül 20 percig állni hagyjuk, ezt követően egy kivajazott palacsintasütőben kisütjük.
  1. lépés (diós töltelék)
    A diót egy száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk. Kétharmadát finomra daráljuk, a maradékot durvára. (Késes élű robotgépbe tesszük az első kétharmadot, majd ha ezt finomra daráltuk, akkor hozzáadjuk a maradékot, és épp egy pillanatig daráljuk.) Egy kisebb serpenyőben felmelegítjük a tejszínt, a tejet, hozzáadjuk a cukrot, mazsolát, majd két-három perc melegítés után a diót, fahéjat, vaníliát, és pár Perc alatt összefőzzük. A legvégén keverjük hozzá a rumot és a citromhéjat.
  1. lépés (csokoládéöntet)
    Vízfürdő fölött (azaz egy lábosba vizet teszünk, arra egy másik hőálló tálat, hogy ne érjen az alja a vízbe, és ez utóbbi tálba) megolvasszuk a kétféle csokoládét és a tejszínt. (Ha már majdnem készen van érdemes levenni a tűzről, hisz a víz tartja a meleget, és gőz fölött befejezni. Így elkerülhető, hogy a csokoládé megégjen és összeálljon.) A legvégén hozzáadjuk a rumot, elkeverjük.
  1. lépés (összeállítás)
    A palacsintákba elosszuk a diós tölteléket, háromszögekre hajtjuk és meglocsoljuk a csokoládéöntettel.

hoembiszto-pali

Megjegyzések:

  • Tálalhatjuk még egy kis tejszínhabbal, illetve a diós tölteléket tovább ízesíthetjük kandírozott citromhéjjal, vagy kipróbálhatjuk citrom helyett narancshéjjal, illetve kandírozott narancshéjjal. Ha kisgyerekeknek is kínáljuk, a rum elhagyható.
  • A recept a 2015 októberi Éva Magazinban jelent meg.

Eva_homebisztro_gundel2.jpgimg_7229keva_homebisztro_gundel1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s