Rengeteg tipp utazásra pakolás témában

Nemrég belefutottam egy Lonley Planet cikkbe, ami (egy rakás másik mellett) arról szólt, hogy a világot látott alkalmazottaik felsoroltak egy-egy tárgyat, vagy praktikát, ami szerintük igen fontos egy utazás alkalmával. Voltak benne praktikus dolgok, amiket nem próbáltam, és jó néhány amit, vagy amihez hasonlót én is évek óta alkalmazok. Persze utazás és utazás között van különbség, hisz nem mindegy, hogy az ember egy várost látogat meg 3-4 napra, más a prioritás, ha két hétig ugyanazon a szálláson lesz és akkor is, ha ez idő alatt bejár egy fél kontinenst vagy legalábbis térségen belül sokat változtat helyet. Lesz e túra, lesznek e olyan programok ahová jobb elegánsabban megjelenni, hideg lesz, vagy meleg, vagy mindkettőben lehet részünk, sokat utazunk míg elérjük a célpontot vagy csak pár órát, fejlett vagy fejlődő országban leszünk, mi magunk szervezünk mindent, vagy szervezett útra fizetünk be. Én elsősorban most a saját, igen aktív útjaimból indulok ki, ahol meleg lesz, saját szervezésben sok helyváltoztatás, és olyan hosszú út, aminek végén akár le is térünk a térképről, de ha onnan nem is, akkor a tömegturizmus által kitaposott ösvényről biztosan. Az itt leírtak közül én se használok minden útnál minden egyes tárgyat, de szerintem bármilyen útra is indulunk érdemes szemezgetni az ötletekből.

blog_7_IMG_8075

Ahogy pakolok

Többnyire lehetőség van mosatásra, és ezzel éljünk nyugodtan. Hosszú útra felesleges minden napra pólót, fehérneműt cipelni, és ha nem is mosatunk, pár dolgot magunk is ki tudunk öblíteni.

Mondják, hogy praktikus hengerbe hajtani a ruhákat. Nem gondolom, hogy így kevesebb helyet foglalnak, de kevésbé gyűrődnek.

Szoktunk vinni egy nejlont, vagy vékony tornazsák szerű táskát, és abba pakoljuk a szennyest. Kis nejlont viszünk a fehérneműnek is, gyakorlatilag pont azt műanyag csúszó-záras zacsit, amit uzsonnatáskának árulnak.  Így abszolút egy helyen, átláthatóan van minden. Bár ezek a pici ruhadarabok kiválóak arra, hogy betömködjünk velük lukakat, ez a kis (kb.15x15cm-es) táskákkal is működik.

A pakolást úgy csinálom, hogy minden potenciális ruhát kipakolok a földre vagy kanapéra, aztán egyben látva az egészet, szűkítem a kört, azaz visszapakolok a szekrénybe ezt-azt. Ez a módszer arra is jó, hogy látom, mi mihez passzol, így elkerülöm, hogy minden szép és jó, de például egy rakat mintás póló és egy kisebb adag más mintás szoknya került a bőröndbe, melyek külön-külön fantasztikusak, de együtt vállalhatatlanok. Ha csak sportos nadrágot viszek, akkor felesleges egy csinosabb blúz, azaz stílusban, funkcióban hasonló ruhákat válogatok.

Bár nagyon szeretem a technikai ruhákat, és egy aktívabb, természetjárósabb utazásnál már ebből áll a ruhatáram zöme, de többször megjelenünk egy nagyvárosban, egy jobb étteremben is, így beteszek néhány darabot, amiben kb. nőnek érzem magam. Néha erre is szükség van. Illetve meleg helyre is viszek egy könnyed hosszú ujjú inget. Ez a nap ellen is véd, vagy este a szúnyogok ellen.

Utazóruha: Mindig van nálam kendő vagy pamut sál, és melegebb kardigán vagy pulcsi. Minél melegebb helyre megyünk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a reptereken, a gépen, vonatokon, buszokon, stb., fagyasztó légkondicionálással találkozunk. Így jó, ha felkészülünk erre réteges öltözködéssel. Zokni, zárt cipő, hosszú ujjú felső, az alatt olyan póló ami eltakarja a derekunkat.

Napszemüveg szinte mindig kell, és utazásra a strapabíróbbat szoktam vinni, műanyag kerettel, amit akár a fejem tetejére is feltehetek, túléli.

Blog_5

Napszemüvegből  a strapabíróbbat vigyük

Szeretek vinni egy sarongot. Vagy e helyett egy nagy kendőt. Lehet használni kendőként, de lehet rá feküdni, takarózni vele, strandon használni, kis helyen elfér, így praktikus arra az esetre is, ha templomba megyünk és vallástól függően a vállunkat vagy a térdünket el kell takarni valamivel. Szoktam vinni egy kis csőkendőt is, ami jó a nyakra kendőnek, a fejem tetejére, hajpántnak, csuklóra törlőkendőnek, stb.

Blog_6

Sarong ami elég nagy, sál, és kendő.

Vihetünk magunkkal vizes palackot. Vagy ha nem is sajátot, akkor egy eldobhatót. Reptereken nagyon drága a víz, de az üres üveget beengedik. Így addig, amíg van ivóvíz, ezeket simán megtölthetjük. Ha elfér, vihetünk termoszt is. Meleg helyen is jól esik egy tea, és praktikus ha vizet kell forralni, mert nem iható. Ezen felül life-hack: ha a termosz a meleget tartja, akkor nyilván a hideget is, így a nagy melegben is sokáig kellemes marad a víz hőmérséklete.

Hagyjunk helyet a helynek. Ugyan láttam működni azt a módszert, hogy valaki ugrál/ül a bőröndön, és másvalaki (akár idegen) húzza be a cipzárt, majd egy olyan lihegés után, mint másnak 3 km futás a pár perc után be is zárják a bőröndöt. De szerintem jobb, ha nem tömjük tele a táskát induláskor, hisz a ruhák utazás közepére már nem lesznek élükre vasaltak, és az se kizárt, hogy hozunk haza valami vásárfiát, amit szintén el kell pakolni.

Apropó bőrönd. Tudom, hogy sokszor majdnem hátizsákosként utazunk, de eretnek módon nekem a hátizsák nem jön be. Sokkal jobban csípem a gurulást. (Bár az én táskám tudja a gurulást, hátizsákot, és oldaltáskát egyben, de ebből a gurulás ami kényelmesen használható.)

Technikai ruhák

Nagy rajongója vagyok a technikai/sport ruháknak. Könnyűek, kis helyet foglalnak, kényelmesek, kevesebb mosást igényelnek, és ha mégis mosni kell, simán átöblíthetjük a szálláson mi is, majd pillanatok alatt meg is száradnak. Vasalni nem kell. (Nem szabad.) Túrákon és tengerparton kívül városban se rossz választás, ahol mondjuk túl meleg van, és magas a páratartalom. Értem, hogy senki nem akar folyton úgy mászkálni, mintha egy outdoor reklámfigura lenne vagy épp kirohant volna a konditerem kardió-részlegéről, de ma már minden cég gyárt gyakorlatilag az utcai ruházathoz hasonló darabokat is.

Blog_4

Normál vs sport pulcsi. Utóbbi könnyebb és kevesebb helyet foglal. Fenn néhány sport felső, ami a maga nemében elég csinos.

Ha sokat mászkálunk a cipő a legfontosabb. Én egy zárt, de szellőző Helly Hansen cipő mellett tettem le a voksomat, ami ugyan nem volt olcsó, de legalább jól néz ki, kényelmes egész nap a betonon mászkálva várost nézni, és könnyed túrákra bőven elég, (bár kibírt nem egy lucskos túrát is, amire azt gondoltam, hogy ha ez után nem esik szét, akkor soha.) Még semmi baja. Ezen kívül pedig egy túra szandál szokott velem jönni. Érdemes még egy kis helyet foglaló papucsot vagy flip-flop-t vinni, ami jó kiszaladgálni, a szálláson, zuhany alatt, stb..

blog_IMG_0825

A tisztítás második szakasza előtt…

Törölközőt nem nagyon szoktam vinni, de vagy egy hatalmas Vaude utazótörölközőm, ami szintén könnyű, és kevesebb helyet foglal, mint egy pulcsi. Olyasmi mint egy gigantikus szemüvegtörlő. Nem olyan jó törölközni vele, mint egy klasszikus frottírba, de a célnak megfelel és rekord sebességgel szárad. Mikor én vettem, alig volt még ilyen itthon, de mára már több márka gyárt ilyet, sőt nagyobb sportboltokban, egész olcsón lehet kapni.

Blog_9

Utazó vs normál törülköző és kicsire csomagolható táskák

Pipere

Az a baj, hogy sose tudom, hogy egy repülőn adnak e tisztasági csomagot vagy sem. Utoljára a Lufthansán 10 órás úton semmit nem kaptunk, még a mosdóban se volt krém. A Turkish Airlines-on és a Qatar-on, pedig kis neszesszert kaptunk fogkefével, fogkrémmel, ajakbalzsammal, szemtakaróval, zoknival, papuccsal. Ha sokat utazom, zavar ha nem moshatok fogat, így nálam mindig van mini fogkefe/félig elhasznált fogkrém (nagyot nem engednek fel), és mivel sokszor száraz a levegő a gépen, egy általam univerzálisnak ítélt krém is van a táskában. Értelemszerűen mini, és más arc-kéz krémet többnyire nem is viszek. Ha veszünk olyan krémet ami műanyag tégelyben van, érdemes elrakni a tégelyt ilyen alkalmakra.

Ha viszek tusfürdőt, akkor keveset viszek, mert többnyire van a szállásokon. Sampon és balzsam (főleg a sós víz vagy sivatag miatt) mindig van nálam. Testápolót nem viszek, de napkrémet vagy napozás utánit igen.

Amit biztos nem viszek magammal

Ékszerek. Főleg olyanok, amik értékesek. Bár néha nem bírom ki, és jön velem mondjuk egy lánc, aminek többnyire van eszmei értéke, de manapság inkább olyat viszek (ha viszek) ami könnyen pótolható.  Az itthon hordott órám se jön velem, hanem jön egy olcsóbb, sportosabb darab.

Parfüm. Nehéz, és felesleges. Vagy van itthon egy elég mini kiszerelés, vagy kis tégely krémparfüm jön velem. De jó akár néhány illatminta is, amit a kezünkbe nyomnak.

Blog_7

Itthoni parfüm vs úti illat (krémparfüm)

Arckrém, üvegtégelyben. Ennek mérhető súlya van. Egy kis krémet viszek, ami szerintem két hétig bármire jó vagy kérhetünk mintákat. Ha meleg van, pláne ha tenger mellett vagyunk és van páratartalom, akkor egyébként se fog kelleni, mint ahogy tonik vagy bőrradír se nagyon.

Tonik, körömlakk, bőrradír, alapozó. Sminket itthon is ritkán használok, hosszú útra csak pl. egy szemceruza vagy szájfény jön, ha jön.

Blog_3

Üvegtégely vs néhány mintha és egy 30ml krém

Smart tech

Manapság már anakronisztikusnak tűnik a Khívától keletre blog azon része ahol lefotózták hány könyvet vettek meg, vagy Lonley Planet-tel indultak útnak. Illetve minket is körberöhögött egy recepciós srác, mikor telefonnal a kezünkben megkérdeztük adna e metrótérképet. Úgy nézett ránk, mint a múltból érkezett időutazókra, hogy minek nekünk térkép mikor ott az okostelefon. Kikapta a kezünkből és egy pillanat alatt letöltötte a hongkongi tömegközlekedési hálózatot.

Nekünk iPad Mini van, ami olcsóbb és méretében praktikusabb, mint a nagytestvére. Trip Advisor app-et, és a Lonley Planet azon részeit, amire szükségünk van, letölthetjük. Ez olcsóbb és praktikusabb mintha megvennénk a teljes könyvet, nem beszélve arról, hogy helytakarékosabb. Tölthetünk le magazinokat, a reader-be betehetjük azokat a cikkeket, amiket nem volt időnk elolvasni, így repülőn vagy bármikor offline állapotban is elolvashatjuk.

Blog_2

Két Lonley Planet vs egy iPad és telefon energiabank. Az utóbbi szignifikánsan hely és súlytakarékosabb.

Ha minden le van szervezve nincs akkora jelentősége, de ha mi magunk szervezzük az utunkat, jó ha van nálunk kártya független okos telefon. (Mit ne tovább dual sim-es.) Így vehetünk helyi sim kártyát, és ha bármit intézni kell (szállás, programok, nagyot késik valami, eltévedtünk, nincs taxi, stb.) akkor jól jöhet. Nem beszélve arról, ha autót bérlünk, és bármi történik, akkor helyi tarifával tudunk telefonálni. A kártyákhoz általában jár némi adatforgalom is, így ha nem vagyunk wifi közelben, szükség esetén akkor is elérhető a net. Ha nincs helyi sim-ünk, de szépen mosolygunk, akkor többnyire a helyiek segítenek, és felhívják saját telefonról azt a számot, amit odaadunk nekik.

Bár nagyon sokan (pl. légitársaságok) felismerik, hogy az emberek töltötten szeretik a kütyüiket, így sokszor a repülő ülésén vagy a várakozóban, (Hongkongban mindenki ki volt kötve egy oszlophoz:) kávézókban van töltő. De ha kimegyünk a civilizációból érdemes vinni egy power bankot, így mindig van nálunk egy kis plusz energia. Mármint a kütyüknek. Nekünk marad a kávé.

blog_IMG_1812

Hongkongi reptér – mindenki ki van kötve az oszlophoz :)

Ha a szállásadó megírja – mondjuk angolul – hová és hogyan lehet eljutni hozzá, érdemes megkérni, hogy helyi nyelven is írja le. Futottunk már bele olyanba, hogy a taxis nem beszélt angolul, így hiába volt megadva az útvonal nem értette, és hajkurászhattunk valakit, aki lefordítja neki.

A gmail vagy egyéb fiókba érdemes pl. egy Utazás alkönyvtárat csinálni, ide gyűjthetünk minden aktuális utazással kapcsolatos levelezést, szállásfoglalást, jegyeket, beszállókártyákat, így ha szükség van rá, nem kell kismillió levélből vadászni.

Érdemes körülnézni az applikációk világában is. Sok wallet alkalmazás található ahová repjegyeket, főleg beszállókártyákat menthetünk, rendszerezhetünk.

A telefont pedig érdemes kitisztítani út előtt. Lementeni gépre a 60 kisnyuszi és kiscica fotót, meg minden mást, ami arra az útra felesleges. Így marad helyünk, az úton tudunk fotózni, és le tudjuk tölteni a szükséges programokat. Én ugyan elvagyok zene nélkül, de jól esik néha a zajban bedugni a fülünket, így otthon csináljunk egy válogatást a telefonra. A telefonra pedig ilyenkor nem árt egy strapabíró tok se.

Fontos, hogy nézzük meg milyen csatlakozót használnak abban az országban ahová megyünk, és érdemes beszerezni egy átalakító adaptert. Néha szállásokon is van, de nem lennék biztos benne, hogy így ki lehet húzni mondjuk két hetet. Ha máshol nem, reptereken többnyire kaphatóak.

Bár elbűvöl a modern technika, de nem árt több lábon állni, és kinyomtatni a szállásfoglalásokat, repülő/vonat/buszjegyeket, stb.

Kistáska/nagytáska

Nekem utazásra nagyon bejött a hasitasi (irodalmi nevén övtáska). De nálam külön táskája van a fotós felszerelésnek, ami a kézipoggyászt többnyire kimeríti ezért ez extra praktikus, egyébként lehet, hogy nem ragaszkodnék hozzá. Szoktam vinni egy kicsire hajtogatható viszonylag kis hátizsákot és egy kicsire hajtható pamuttáskát, ez a napi mászkálásra vagy strandra menni  kiváló. Tehettünk bele vizet, pulcsit, pénztárcát, stb., ha pedig úton vagyunk és szükség van rá, akkor ebbe pakolok, vagy ha nincs rá szükség, visszahajtogatom a nagytáskába.

Régen mindig vittem egy másik kicsire hajtogatható nagy táskát, ha majd visszafelé sokat vásárlok, jól fog jönni. De valójában sose vásároltam annyit, hogy külön táska kelljen, így erről leszoktam.

Lehet vinni pici oldaltáskát az ottani járkáláshoz, vagy olyan övtáskát ami annyira vékony, hogy szoknya vagy nadrág alá is betehetjük. Így nem látszik, és biztonságos. Jellemzően pénzt tehetünk bele. WC-nél pl. le se kell venni, annyira kicsi, ami hasznos annak, aki feledékeny és a fél életét otthagyná lógva egy útszéli budiban. (Ismerek ilyet, sőt egyszer velem is majdnem megesett.)

A helyi és az itthoni pénzt külön tartom, így viszek kis utazó tárcát, és egy pici tárcát annak a pénznek amit nem hagyok a szálláson, és a napi költésrevaló van benne. Vagy egy nagyobb tárcát ha pl. olyan országba megyünk ahol annyi bankjegyért vacsorázik egy ember mintha itthon kifosztott volna egy ATM-et.

blog_IMG_9685.jpg

Számítógépet nem mindig viszünk, viszont rendszerint van nálam egy kis füzet, ha épp naplót támad kedvem írni, vagy bármit jegyzetelni kell. Illetve első két nap, még lelkesen könyvelem a kiadásaimat és a kumulált egyenlegem.

A táskába mindig van egy-két olcsóbb toll is, mert ha pl. harmadik világba megyünk, kő keményen be kell adminisztrálni magunkat az országba, és ki is kell adminisztrálni magunkat onnan. A repülőn, és sokszor leszálláskor mindig elfoglalják valami töltögetnivalóval az utasokat.

Indulás előtt érdemes utánanézni, hogy van e valami díj. Olyan reptéri illeték amit nem foglal magában a repjegy, belépési illeték, kilépési illeték, vagy bármilyen fantázianevű fizetnivaló.

Blog_8

Felfújható párna hosszú útnál nagyon jó, összehajtható kis hátizsák, lámpa, és kistáskák amilyenek közül praktikus választani.

Biztonság

A bőröndöt a reptéren sose szoktam „bebálázni”. De kis lakatok mindig vannak nálam. Elfelezve a kulcsok tárolását, hátha valaki valamit elhagy.

Szállásokon a pénzt, útlevelet, „technikát” a széfbe tesszük. Egy kis külön tárcában annyi pénz jön velünk, ami a napi költésre kell. Ha nincs széf, akkor ezeket lakattal bezárom a nagy utazótáskába.

Ha utazunk érdemes beoltatni magunkat. Az alapoltások mint pl. tetanusz (az itthonra se árt), tífusz, hepatitis A-B, meningitisz megvan. Az ismétlő oltásokra figyelni kell!  Az oltóközpontban tudják, vagy utánanéznek mire van szükségünk, és tapasztalat, hogy semmi olyat nem akartak ránk sózni, amire azon az úton épp nem szükségünk. Ami az orvosom szerint is a legjobb, leginkább naprakészebb oldal, ami az aktuális kutatások eredményeit tartalmazza az CDC azaz az Amerikai Járványügyi Hivatal honlapja. Az oltókönyvet nem mindig viszem magammal, de ekkor egy fénymásolatát mindenképp.

Szoktunk vinni zsebkendőt, ha esetleg megfázunk pl. repülőn vagy valami túl légkondizott helyen, akkor bepanten krém biztos van nálunk, aspirin c, orrspray, fájdalomcsillapító. A doxiciklin elég tág spektrumú gyógyszer, ami légúti fertőzésekre is jó, de ha nincs nálunk doxiciklin erre kérünk a háziorvostól antibiotikumot. Antibiotikum tekintetében mindig konzultáljunk kedvenc orvosunkkal! Gyomorbántalmakra hihetetlen, de még a kedvenc orvos is a kólát javasolja. Sokszor van nálunk sebtapasz, és ha sokat túrázunk sebfertőtlenítő (betadine). Praktikus vinni canestent, vagy egyéb gomba elleni készítményt, ha sok idegen helyen járunk, és bár annak vagyok híve ha bajunk van, menjünk orvoshoz, de utazáskor nőknek praktikus egy recept nélkül kapható patikai készítmény nőgyógyászati gondokra.

Blog_1

Néhány hasznos link:

A shop oldalon Lonley Planet könyveket lehet megvenni, néhányat, fejezetenként, így elég csak azt a részt letölteni amire szükségünk van. http://shop.lonelyplanet.com/ Pl. így http://shop.lonelyplanet.com/malaysia/malaysia-singapore-and-brunei-travel-guide-13/

Trip Advisor: Nem mindig értünk egyet mindenben, de szállások vadászásakor érdemes elolvasni néhány megjegyzést. Éttermek tekintetében is lehet hasznos. https://www.tripadvisor.com/

Oltások, járványok és hasznos infók angolul: https://www.cdc.gov/

Oltóhelyek itthon: http://oltokozpont.hu/index.php?id=352, http://www.kormanyhivatal.hu/download/4/6f/03000/BFKH_Nemzetkozi_Oltohely_2016_2.pdf  http://olimpia.hu/images/Rio2016/Oltopontok_listaja.pdf

RBNB. Lehetnek fura helyzetek, de eddig még mindig bejött, és jóval olcsóbb mint egy szálloda. https://www.airbnb.com/?af=43720035&c=A_TC%3D55bj2mjnmx%26G_MT%3De%26G_CR%3D77952640943%26G_N%3Dg%26G_K%3Drbnb%26G_P%3D%26G_D%3Dc&atlastest5=true&gclid=CMz0hor-hdMCFQML0wod1s8GXQ

Fura, de nálunk kétszer nagyon hasznos volt a hurrikáncenter infója: http://www.nhc.noaa.gov/

És néhány kép, hogy mindezt miért tesszük:

IMG_2736

IMG_3136

IMG_2557

IMG_2212

IMG_1140

IMG_1153

IMG_2613

IMG_2606

IMG_3013

IMG_3039

k_IMG_5369_2

k_IMG_5545

k_IMG_5603

IMG_k2102

IMG_k2062

IMG_ko9918

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s