Mézes mascarponés gyümölcsös desszert

Nem akarod inkább odaadni a céges autót B-nek, hogy elvigye az anyagot? NEM, tudod, hogy ez nagyon fontos, vidd el Te. De tisztában vagy vele, hogy ez esetben A Nagyon Fontos Anyag velem együtt a 3-as metrón is fog utazni? A beszélgetés a főnökömmel úgy végződött, hogy a táskámba gyűrve A Nagyon Fontos Anyagot elmentem az egyik partnerhez. Olyan emberekhez vittem, akik több mint 10 éve kapcsolattartóink, akikkel több, mint 10 éve nagyon jóba vagyok, és akiket nem tudott elérni a recepciós. De mi lenne a modern emberrel facebook nélkül, szóval mialatt a recepció továbbra se ért el senkit, mi már rég lekommunikáltuk, hogy mindjárt ott, hozza a sütit, és akkor velem és A Fontos Anyaggal is minden rendben lesz. Süti helyett végül is ebéd lett a szomszédos kerthelyiségben a kollégával és A Nagyon Fontos Anyaggal egyetemben, ami hol az asztalon, hol a partner szatyrába hevert, én meg időközönként egy-egy falat és egy-egy sztori között rákérdeztem, hogy ugye megvan még, és nem közeleg valami határidő, amiből nem kéne kicsúszni, hogy még ma induljon a tranzakció? Aztán A Fontos Anyag a helyére került, majd mi hármasban beszélhettünk volna rengeteg szakmai dologról, de maradt a magánélet, és az, hogy igazán írhatnám már a blogom. Valahol itt beszéltük meg, hogy ennyi idő után valami ütős (alkohol????) bejegyzés kéne. Nem vagyok benne biztos, hogy ütős lett, de tény, hogy nagyon finom desszert készült.

blog_IMG_1365

Mikor mindenki fogyókúrázik, így nyár derekán pedig hatványozottan, ütősként adja magát egy jó saláta, valami szuperfúd, turmix, vagy ilyesmi. Ennek ellenére megdönthetetlen tény, hogy mindig az édességeknek van a legnagyobb sikere.

Ez a desszert nem olyan „light” mint amilyennek első ránézésre tűnik. Ugyanakkor mégis egy könnyen csúszó édesség, ráadásul elég jól lehet kombinálni. Ha nem pusztán pohárkrémként szeretnénk enni, kombinálhatjuk piskótával, kanalazhatjuk linzerkosárkába, kenhetjük kekszre, vagy tölthetjük két keksz közé. Ha pedig egy órára mélyhűtőbe tesszük, akkor egy ehhez hasonló fagyit kapunk.*

Most sárgabarackkal készítettem, de bármilyen idénygyümölccsel kiváló.

Nem tudtam eldönteni, hogy a barackot kakukkfűvel vagy levendulával bolondítsam meg, vagy pedig hagyjam üresen és fahéjas sziruppal öntsem le. Szóval mindhárom verziót kipróbáltam, és mindhárom működik.

blog_IMG_1392

blog_IMG_1350

Hozzávalók:

  • 420g zsírdús natúr joghúrt
  • 250g mascarpone
  • 4-6 sárgabarack (kb. 200-300g)
  • 50g méz**
  • ½ citrom héja (épp csak annyi kell, hogy egy kis aromája legyen, de ne legyen túl citromos)
  • 1 kiskanál vanília esszencia (elhagyható)

Fahéj szirup:

  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál forró víz
  • ½ kiskanál őrölt fahéj
  • A joghurtot tegyük egy muszlin kendőbe, rá a mascarponét. A kendőből formázzunk kis zsákot, lógassuk fel a hűtő valamelyik rácsára, alá pedig tegyünk egy tálat, hogy a joghurt leve oda csöpögjön, kb. egy-másfél órán át.
  • Ez alatt a barackot vágjuk félbe, tegyük egy tepsibe vágott felükkel felfelé. Ha úgy érezzük, szórjuk meg cukorral (és tegyünk rá egy kevés kakukkfüvet vagy levendulát, esetleg fahéjat ha használunk) és 180 fokon kb. 30 percig süssük.
  • A kész joghurtos mascarponés krémet keverjük össze a mézzel**, citromhéjjal, és vaníliával. Osszuk el 4 tálkába, és 2-3 fél barackot tegyünk minden tálkába.
  • A fahéjas szirup hozzávalóit keverjük össze, és ha feloldódott a cukor, akkor öntözzük meg a barackokat. Ezt el is hagyhatjuk, vagy helyette használhatunk mézet vagy porcukrot is.

Blog_1

Megjegyzések:

  • * Ha kb. fagyiként, azaz valami hűsítő desszertként szeretnénk enni, akkor rövid időre kb. 30-40 percre tegyük a mélyhűtőbe. Ha nem kevergetjük folyamatosan, akkor nem lesz krémes, így elég ha épp csak meghűl egy kicsit. Vagy, ha túl sokáig marad a mélyhűtőben, tegyük vissza kb. fél órára a hűtő normál részébe. Egyébként ha hidegen esszük, szerintem érdemes édesebbre hangolni, azaz még legalább 30-40g mézzel többet használni.
  • ** Ennek a verziónak határozottan „édesség íze” van, de nem túl édes. Szóval aki édesszájú, akár duplázhatja is a mézet, de 30g-al simán növelheti az adagot.
  • Ezt még meg fogom csinálni túróval vagy ricottával dúsítva is.
  • Ha sárgabarackot használunk, fontos, hogy finom édes barack legyen, különben sülve sem lesz finom.
  • Laktózérzény tipp: Azt nem tudom, hogy mascarponét lehet e laktózmentes változatban kapni. Így ha laktózmentes verziót szeretnénk, hagyjuk el a mascarponét, a laktózmentes joghurtot csepegtessük még tovább (akár egy éjszakán át) és több mézet adjunk a krémhez. Így is nagyon finom lesz.

https://www.instagram.com/homebisztro/ 
https://www.facebook.com/HomeBisztro/

blog_IMG_1412

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s