Szedermisu

Már majdnem tiramisu

Egyszer az egyik barátom kérdezte, hogy van e a blogon tiramisu. Értette ez alatt az eredeti olasz tiramisut ami lényegében mascaponés krémből, kávéból, babapiskótából, tojásból áll. Klasszikust szeretett volna, olyat, ami híján van bármilyen faxninak, új ötletnek, a hobbicukrász fantáziájának, apró csalásoknak, amitől még egyszerűbb lesz, vagy valami trükknek, ami miatt kimarad belőle ez meg az, vagy helyette bekerül ez meg az. Hát ilyen nem volt, mert anno azt gondoltam, hogy erre a verzióra mindenhol máshol igazán egyszerű rátalálni. Mondjuk most se lesz.

blog_IMG_1713

De az elején annak indult. Komolyan. Aztán történt valami ezoterikus. Megszólítottak a szedrek hűtőben. Viccet félretéve, tényleg az volt a terv, hogy a klasszikus alapból kiindulva, egy kicsit gyümölcsössé, szezonálissá tegyem, de nem úgy, ahogy az epres túrómisunál, ahol az édesség ugyan finom lett, de ízvilágában teljesen elvesztette tiramisu jellegét, hogy ezzel a trendi, ám itt (is) igen találó kifejezéssel éljek. Úgy gondoltam a szeder az a gyümölcs, aminek az íze illik a kávéhoz, a csoki pedig csak tökéletesen elmélyíti, kiegészíti. Persze frissebb, gyümölcsösebb, mint a klasszikus, de azt gondolom ezzel a kiegészítéssel mégse lett szignifikánsan más desszert. Ugyanakkor az egyik legfinomabb édesség, amit valaha csináltam. Két kihívás azért van. Az egyik komoly nehézség, hogy találjunk olyan babapiskótát, ami nem ázik bébiétel halmazállapotú masszára egy mikro szekundum alatt. A másik pedig, hogy bírjuk kivárni azt a pár órát míg összeáll a hűtőben. De ha ezek megvannak, egy nagyon izgalmas késő – nyári édességet ehetünk, sőt én már ünnepi desszertként is definiáltam.

IMG_1703Nehézségi fok: egyszerű
Elkészítési idő: kb. 30-40 perc + legalább 4-6 óra hűtés
Mennyiség: kb. 21-22 cm átmérőjű, 5-6cm magas tál, vagy kb. 25x17cm tál, vagy 6 kisebb pohár.

Hozzávalók:

 • 170 ml kávé*
 • 2-3 evőkanál likőr (lehet kávé likőr, vagy rum, marsala, baileys, potói…)
 • 3 tojás sárgája
 • 2 tojás fehérje
 • 60g cukor**
 • 250g mascarpone
 • 18-20 darab babapiskóta vagy kb. 26-28 db piskótatallér (próbáljunk masszívabb típust találni, vagy házi piskótával helyettesíteni.)
 • 4-6 kocka étcsoki

Hozzávalók a szederlekvárhoz:

 • 370-380g szeder (vagy más bogyós gyümölcs, illetve vegyes gyümölcs)
 • 2 evőkanál cukor**
 • két-három kocka étcsoki
 • 1-2 evőkanál likőr (lehet kávé likőr, vagy rum, marsala, baileys, potói…) elhagyható

1. lépés
Főzzük meg a kávét, keverjük hozzá a likőrt és tegyük félre.

2. lépés
Verjük lágy habbá a tojás fehérjét és tegyük félre. Ezt követően a tojás sárgáját a cukorral szintén verjük habossá, addig, míg halványsárga lesz. Keverjük hozzá a mascarponét és óvatosan forgassuk a krémhez a tojás fehérje habot. ***

3. lépés
A szedret tegyük kis tálba, adjuk hozzá a cukrot, és főzzünk belőle egy gyors lekvárt. Én úgy szeretem, ha mindössze 10-12 percet fő, azaz még nem esik teljesen szét a gyümölcs, nem lesz homogén, és marad valami a frissességéből. A végén adjuk hozzá a likőrt ha használunk, és reszeljük a lekvárhoz a csokit.

4. lépés
Az összeállításhoz a piskótákat egyenként mártsuk kávéba, és fektessünk egy sort a tál aljába. (Nem kell nagyon eláztatni, ázik még magától, pláne ha nem sikerült tömör piskótát kapni. ) Oszlassunk el egy réteg lekvárt, reszeljünk rá egy kis csokit, és egy adag krémet. Ismételjük meg a rétegezést, úgy, hogy hagyjunk egy kevés lekvárt és csokit a tetejére díszítésnek. Takarjuk le a tálat, és tegyük legalább 4-6 órára a hűtőbe.

Blog_1

Megjegyzések:

 • * A kávéra szokták ilyenkor írni, hogy jó egy nescafe, vagy manapság az egyre több háztartásban megtalálható kapszulás kávé. És valóban. Ugyanakkor én az elmúlt pár évben kedveltem meg igazán a kávét, viszont az igazi szerelem, az enyhe vagy közepes pörkölésű. Nem mondom, hogy speciality kávét tegyünk a tiramisuba, de szerintem megéri normálisan lefőzni egy kávét. Ami reggel vagy ebéd után ízlik, azt ne sajnáljuk a sütibe se.
 • ** Szerintem a 60g cukor ideális és elég édes a krémbe. 70g cukor is finom, sőt hidegen kevésbé érezzük édes mint langyosan. Így attól függően mennyire vagyunk édesszájúak, szerintem 50-80g között ideális a cukor mennyisége a krémbe. A szederrel hasonló a helyzet. Ha igazán finom édeset kapunk, bőven elég 2 evőkanál cukor, ha kevésbé érett a gyümölcs, akkor 3 evőkanállal használjunk, vagy egészítsük ki egy kis mézzel.
 • ***Aki nem szívesen használ nyers tojást, készítheti úgy is, hogy a tojás sárgáját és a fehérjét (külön) vízfürdő fölött veri fel. Illetve e helyett használhatunk 250-300 ml tejszínt is, amit a mascarponéba forgatunk.
 • Ha kicsit növelni szeretnénk az adagot szintén keverhetünk a krémbe egy doboz (250-300ml) felvert tejszínt.
 • Nem csak szederből készíthetjük, hanem bármilyen bogyós gyümölcsből, vagy azok keverékéből. Télen pedig fagyasztott gyümölcsöt is használhatunk. Ez esetben pár perccel tovább kell főzni a lekvárt.

Megtaláltok még itt is:

https://www.instagram.com/homebisztro/ 

https://www.facebook.com/HomeBisztro/

blog2_IMG_1675

blog3_IMG_1702

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s