Uborkás víz

Ez a bejegyzés nem jött volna létre, ha puszta véletlen nem készül el néhány fotó (tulajdonképpen a következő nyári leves díszletéhez), amit megkedvelek, és nem olvasom mindenhol, hogy több mint 35 fok lesz a héten.

blog_u_IMG_1668

Pedig van, hogy ez a „recept” feldobja az ember napját. Munka után valami szottyos hideg napon mentem el Chef Maki egyik kurzusára. Elég fárasztó napom volt, és minden szokásos mellett még azon is stresszeltem magam, hogy el ne késsek, majd azon, hogy ha egyszer ott leszek, akkor saját lábon állva, vagy ha lehetőség lesz rá, akkor ülve bírjak maradni az este hátralévő részében. Aztán minden ment a nagykönyv szerint, jelen volt Maki és néhány segítője, egy csomó ember tanulni, és egy nem tanulni. Ez utóbbi egy fiatal, ha jól emlékszem kaliforniai fotós srác volt, aki egyszer csak mellém állt egy üres pohárral, és egy üveg uborkás vízzel a kezében, rám mosolygott és megkérdezte, hogy kérek e uborkás vizet. Mindezt olyan stílusban, hogy nincs élő asszony, aki erre a – hangsúlyozom uborkás vízre – nemet tudott volna mondani. Komolyan ilyen kedvesen se addig, se azóta senki nem kínált engem uborkás vízzel.

Bár tudom, az lenne az igazán sikeres, sőt világhír felé vezető post, de sajnos egy „hendszám” kaliforniai fotós pasi elkészítésére nem tudok receptet adni, így csak jelzem, hogy ebben a melegben legalább az uborkás vizet el lehet készíteni, és elég praktikus is ezt megtenni.
blog_u_1Nagyon sok helyen írnak ennek méregtelenítő és szuper-fogyókúrás hatásáról. Én méregtelenítés tekintetében Zacher doktor álláspontjában veszem alapul, mely szerint a méregtelenítés egyedüli eszköze a májunk. Az, hogy ettől az italtól jobban fogyunk, régen írtam egy hasonlónál, hogy nem tartom valószínűnek. Hisz hiába isszuk ezt, ha ezzel párhuzamosan nem figyelünk arra, hogy miből mennyit eszünk, nem csökken a súlyunk, és a combunk se lesz feszesebb önmagában az uborkás víz étrendbe iktatásától, bárki, bárhogyan kínálja vagy készíti. Viszont ami biztos, hogy egészséges, a melegben abszolút frissítő, szomjoltó, és ha valaki nem kedveli pusztán a vizet, akkor ezzel a módszerrel mégiscsak vizet iszik, egy kis ízesítéssel, szóval az egészséges hidratálás kipipálva.
blog_u_2Arról nem is beszélve, hogy igen szépen lehet tálalni, és nyáron fel lehet dobni vele egy grillezést vagy pusztán a vasárnapi ebédnél az asztalt. Jól mutat mikor uborkát, citromot a pohárba karikázunk, esetleg mentát vagy bazsalikomot (az ánizsos aromájú thai bazsalikomról nem is beszélve) még az italba szórunk. Ami még szebb, ha nem karikákra vágjuk az uborkát, hanem zöldséghámozóval hosszú szalagokat vágunk belőle, és ezeket tesszük az üvegbe, vagy poharakba. Sőt ezt még fokozhatjuk egy kis ribizlivel, (piros, feketés, fehér) az italba szórva vagy jégkockába fagyasztva.

blog_u_IMG_1667Recept tekintetében nem nagyon kell pontos útmutatást betartani. A lényeg:

  • kb. 1 liter vízhez, adjunk kb. fél kígyóuborkát. Akár szalagra vágva, akár felkarikázva.
  • Tegyük hűtőbe, és hagyjuk ázni egy éjszakán át, de legalább 4-6 órán keresztül.
  • Később adhatunk hozzá mentalevelet, bazsalikom (vagy thai bazsalikom levelet) és adhatunk hozzá néhány karika citromot.
  • Ha más színt is szeretnénk az italba csempészni bogyós gyümölcsöt (málna, áfonya, ribizli) is dobhatunk az italba, vagy tegyük ezeket jégkocka tartóba, öntsük rá a vizet, és úgy fagyasszuk le. Ekkor nagyon menő jégkockáink lesznek.
  • Tálaláskor néhány uborka darabot (és amit még használunk) tegyünk át az üvegből a poharakba is.

Az uborkát ne dobjuk ki, hanem csepegtessük le, és tegyük salátába, vagy sózzuk meg és nassoljuk el a nap folyamán. Illetve részben ezt is használhatjuk egy fűszeres nyári uborkalevesbe egy régi bejegyzés szerint, és egy új verzió szerint.

Alább néhány kép a kurzusról, illetve megtaláltok itt is:
https://www.instagram.com/homebisztro/ 
https://www.facebook.com/HomeBisztro/

IMG_6235

IMG_6226

IMG_6225

IMG_6208

blog_u_IMG_1661

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s