Édesköménysaláta túróval – Fogyókúra naplóm 1.

1. rész – Az életmódváltásról és a TV műsorokról

Ezt a legegyszerűbb mondani, és felhozni mint a sikeres fogyókúra titka és alapja. És persze való igaz, hogy ez az, ami működik. De én nem akartam életmódot váltani. Nem gondoltam, és nem gondolom, hogy az én életmódom annyira rossz lenne. Persze ehetnék csipegethetnék csak bio ételeket, lakhatnék nagyváros helyett magas hegyekben, vagy mindentől távoli tengerpart mellett, lehetne olyan napi négy órás munkám, ami mellett csak este hallanék a stresszről, például sport után, mikor épp egy erről szóló cikk jön velem szemben a neten. De ez most nem a realitás. Illetve úgy gondolom ha nagyot váltok, hirtelen eszem sokkal kevesebbet és nem tudom hosszútávon tartani, akkor jön a 360 fokos fordulat, elterjedtebb nevén jo-jo hatás. Azaz hurrá lefogyok, majd vissza az előző életemhez, aztán megint nem jön fel a farmer. Így arra jutottam, ha nagyot változtatni nem is, de azért egy kicsit mégiscsak csiszolni kell az életmódomon. Úgy, hogy ezt két hétnél tovább tartani is bírjam.

blog_IMG_1530_2.jpg

Ennek a váltásnak az étkezés oldalára minden cinizmus nélkül mondva, remek műsorokat sugároznak különböző tévécsatornákon, mikor dietetikus vagy profi szakács látogat el elkeseredett emberekhez. Jellemzően első alkalommal elborzad a hűtőjük tartalmán, kicikizi azt, majd megtanítja az életmódváltásra vállalkozókat egyszerű, finom és egészséges ételek elkészítésére. Sok esetben hasonlóakra, amiket eddig is evett, csak most egy kicsit soványabb, tápanyagdúsabb verzióban. Ez elég jól hangzik. Ugyanakkor azt is látom ezekben a műsorokban, hogy ezek az emberek szélsőségesen rosszul táplálkoznak. Semmi gyümölcs, zéró zöldség, sőt!!! az egyik komolyan megrémült egy brokkoli láttán. A bemutatkozó rész szerint ezek az emberek rengeteg kétes minőségű édességet esznek, melyekben szerintem a cukor a legkisebb rossz. Jönnek az előre elkészített palacsinták, mű ételek, semmi víz vagy tea, kizárólag bolti üdítő italok, gigantikus adagok, és egymaguk felfalnak két nap alatt egy tortát amibe több mint fél kiló csokit sütöttek és annyi cukrot, hogy azt még a szerkesztők is alig merik publikálni. A felsoroltak nem túlzások, és egy-egy szereplő viszonylatában a vesszők helyett többször írhattam volna és-t mint vagy-ot. Innen indulva baromira könnyű egy normális táplálkozás mellett, valójában egy átlagos életmód bevezetésével látványos eredményeket elérni.

De mi van akkor ha az ember nem fakír módon ugyan, de normálisan táplálkozik, nem pedig szélsőségesen idiótán? (Ahogy a fenn említett műsorok szereplői.)

Reggelre néha péksütit eszem, de legtöbbször gyümölcsöt natúr joghurttal. Többnyire egy fogást eszem ebédre vagy két fogásos menüt, ahol mint tudjuk, kisebbek az adagokat szervíroznak, hogy kb. megérje annyiért adni. Vacsorára ugyan jellemzőbb a péksütemény mint reggelire, de messze nem mindennapos, hanem többnyire valami könnyedebb saláta étel, sajt és zöldség, amit eszem, és abból sem kerül túl sok a tányérba. A „bedobom a mikróba 6 percre és jó lesz kajákat” szerintem sose ettem. Csipsz fél évben egyszer csúszik, mikor elém rakják valami összejövetelen, de otthonra sose veszünk. Kólát, dobozos üdítőket, gyümölcslevelet iszunk, de igen ritkán. Szóval a hagyd el a kólát tanácsra többnyire visszakérdezek, hogy milyen eredményt vársz attól ha elhagyom a két hó / fél liter kóla adagom?
Blog_1Persze van, hogy lecsúszik egy csoki, egy süti, nem hagytam el se a cukrot (bár viszonylag keveset eszem), se a lisztet. Van, hogy kevés volt a reggeli és valahonnan előkerül némi keksz. Ha nem otthon készül az ebéd, akkor olyan helyeken eszem ahol normális ételeket főznek. Szóval, igen nem táplálkozom fakír módon, nem úgy étkezem mint aki konstans diétán van, de ennek alapján nem érzem azt, hogy ez olyan mennyiség vagy életmód amiből drasztikusan vissza kéne venni, vagy egyáltalán, drasztikusan vissza tudnék venni. De muszáj. Szóval egy kicsit azért visszaveszünk és sport!
Insta fogyóA mostani recept viszont a visszaveszünk az ételből jegyében született. Egy finom és laktató saláta, aminek az ötletét a Drizzle and Dip blog adta.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1-1 maréknyi saláta. Lehet rukkola, madársaláta, bébispenót, petrezselyem, vagy amit kedvelünk.
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 250g túró
  • 100g tejföl (vagy kicsit soványabban joghurt vagy kefir)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 8 retek vékonyra vágva (kb.160-200g)
  • 1 kisebb édesköménygumó (szintén kb. 160-200g)*
  • só, bors, 1 kiskanál citromlé (elhagyható)
  1. lépés
    A salátát keverjük össze egy evőkanál olívaolajjal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és osszuk el a tálak alján.
  2. lépés
    A retket szeleteljük olyan vékonyra amilyenre tudjuk, és az édesköménygumót is vágjuk kis darabokra.
  1. lépés
    A túrót keverjük viszonylag simára a tejföllel (vagy joghurttal) és az olívaolajjal. Ízesítsük kevés sóval, borssal és citromlével.
  1. lépés
    A saláta ágyra tegyünk egy kevés túrót, majd a tetejére a zöldségeket, és a végén locsoljuk meg kb. 2 evőkanál olívaolajjal.

Blog_2

Megjegyzések:

IMG_1546

 

 

Advertisements

One thought on “Édesköménysaláta túróval – Fogyókúra naplóm 1.

  1. Isteni lett ez a kis bejegyzés, én évek óta alig tudom magamat rávenni a diétára 😀
    Sokszor meglepődöm, hogy mennyire olcsón meg lehet úszni a diétát, pedig mindenhol azt hallani, hogy az egészséges életmód drága, hát nem az. Okosan kell, figyelni az akciókat, szemfülesnek lenni.
    Itt egy kis segítség, csak az akciós dolgokat töltöm fel 😀
    https://www.ujsagomat.hu/penny-market/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s