Whiskys süti

Alkohol reggel, legálisan

Vannak ezek az amerikai, amőba szerűre sülő sütik, amiknek hatalmas előnyük, hogy kevés hozzávalóból pikk-pakk megvannak, és hatalmas hátrányuk, hogy nincs sok ízük. Maximum édesek. (Szerintem.) Ez jó pár éve tudatosult bennem, mikor valaki megjelent egy lavórnyi ilyen sütivel, hogy ez mennyire finom. Rossz valóban nem volt, de túl sokat azon túl nem adott, hogy édes volt és puha.

blog_IMG_7157

Nem is terveztem különösebb kísérleteket a témában, egészen addig, míg a csokis verzió nyers tésztáját meg nem kóstoltam abban a pillanatban mikor már benne volt a whisky, de még nem volt benne a csoki. Ekkor villant be, hogy esetleg többre érdemes mint amit eddig gondoltam róla, így pár nap múlva kivontam belőle a csokit és beletettem még ezt-azt, amitől izgalmasabb eredményt vártam.

Az „ezt-azt” részben masszív mennyiségű whisky volt, hogy ne csak úgy a semmibe öntsük, hanem érezni is lehessen. Került még bele aszalt gyümölcs, készült mogyoróval és a nélkül, és karácsony közeledtével mézeskalács fűszerkeverék is előkerült.

blog3

A végeredmény:

  • Ciki bevallani – legalábbis ennél a bejegyzésnél – de nálam csokis verzió győzött.
  • A csokimentesen két próbálkozás volt, az egyik a pusztán whisky-s, a másikat pedig dúsítottam mézeskalács fűszerkeverékkel. Nekem mindkét változat tetszett. A whiskysben az, hogy nem voltak harsányak az ízek, hanem valahol hátul megbújt a whisky aromája, és ettől egy kicsit egyedibb lett a süti. A fűszeresnél pedig az tetszett, hogy több íz jutott a sütibe, és láss csodát a mézeskalács fűszerkeveréktől egy kicsit mézeskalács jellege lett. Viszont a fűszerek meg annyira elnyomták a whisky ízét, hogy ez esetben az simán elhagyható.
  • A süti jó, a süti finom és a legnagyobb kritikusoktól is határozottan jó értékelést kapott. Ugyanakkor ez egy egyszerű kevert tészta, amiben semmi extra hozzávaló nincs, ami hatalmas magasságokba emelné, így ne várjunk többet mint egyszerű finom süti amit gyorsan el lehet készíteni, és kiváló egy reggeli tea mellé.

blog_IMG_7066

Nehézségi fok: Nagyon egyszerű
Mennyiség: mérettől függően 10-15 db
Elkészítési idő: kb. 10-15 perc összeállítás, kb. 15 perc sütés

Hozzávalók kb. 12-15 darabhoz:

  • 40g puha vaj
  • 100g barna melaszos cukor
  • 1 tojás
  • 100g liszt*
  • 1/2 kiskanál sütőpor
  • 3 evőkanál whisky és/vagy 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék vagy fahéj*
  • 200g aszalt szilva* (mérettől függően kb. 4 vagy 6 rét vágva)

1. lépés
Az aszalt szilvát darabokra vágjuk és 1 evőkanál whiskybe áztatjuk.

2. lépés
A vajat és a cukrot habosra verjük, majd hozzáadjuk a tojást, amivel szintén habosra verjük. Ezt követően adjuk hozzá a lisztet, sütőport, a maradék 2 evőkanál whiskyt és/vagy a fűszereket ha használunk, és homogénre keverjük. A végén a tésztához keverjük a mogyorót és az aszalt szilvát.

3. lépés
Szilikon lapra (vagy sütőpapírra) kb. egy evőkanálnyi halmokat teszünk 4-5 cm-re egymástól, és 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Mikor kivesszük még puha, így pár percet hagyjuk pihenni.

blog1

Megjegyzések:

  • Fenn írtam, hogy whisky ízét elveszi a sok fűszer, így ha nem teszünk a tésztába whisky-t, akkor kb. 80g liszt is elég a sütibe.
  • Whisky helyett egyébként használhatunk rumot, vagy bármilyen alkoholt amit kedvelünk. Én még a mandulalikőrt (Amaretto) is kedvelném, de ebből elég 1 evőkanállal kevesebb, mert az szerintem sokkal karakteresebb.
  • Volt úgy, hogy tettem a sütibe 50g mogyorót (vagy diót), ami természetesen jó volt, de nem annyira mint a csokis változatban. Pusztán aszalt gyümölccsel finomabb.
  • Aszalt gyümölcs persze lehet más is. Áfonya, barack, vagy amit kedvelünk. Sőt vegyesen is használhatjuk.
  • Most nagyon deluxe verziót szerettem volna csinálni, ennek ellenére azt mondom, hogy a szilvát nem feltétlen kell alkoholba áztatni, szerintem nem érződik olyan erősen az íze. Ha puha az aszalt gyümölcs akár el is hagyhatjuk az áztatást vagy alkohol helyett áztathatjuk teába is.

blog_IMG_7125

blog4

blog_IMG_7135

 

blog2

blog_IMG_7093

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s