Karamell

Karamell – ami tuti sikerülni szokott

A karamell az, amit elkészíteni tiszta para, leginkább azért mert mindenhol leírják, hogy parázni kell tőle, így a karamell készítéstől való félelem és rettegés beivódott az emberiség kollektív tudatalattijába. Oké, tényleg nem alaptalan a félelem, de elég lenne pusztán annyit leírni, hogy kellő odafigyelés mellett elég gyors és egyszerű elkészíteni, viszont azt a bizonyos kellő odafigyelést nélkülözve gasztronómiailag fogalmazva könnyen bukta lesz belőle. (Értem ez alatt, hogy elhasalás nem pedig egy kelt tésztás süti.)

Blogkaramell4_IMG_4572.jpg

Karamellt lehet készíteni pusztán cukorból, vagy cukorból és vízből. Ez a klasszikus változat. Létezik recept cukorral, vízzel és tejszínnel, ami ha sikerül, akkor egy fantasztikus állagot, kaphatunk. Ezzel a verzióval én magam folyamatosan felsültem, de úgy tűnik rajtam kívül mindenki másnak működik.

Az alábbi változatban mindezeken kívül van vaj is, ami többek szerint szerint teljesen felesleges a karamellbe. Lehet, hogy igaz, viszont az is igaz, hogy ez az a recept, ami eddig mindig jól sikerült mindenféle macera, több edény cserélgetése, cukorhőmérő és egyéb koreográfia nélkül.

A karamell ha kész hűtőben szoktam tartani, ettől egy kicsit kristályos lesz, és lényegében a vajhoz hasonlóan megdermed. Ha hosszabb időre kivesszük ismét finom puha lesz, és ha újra melegítjük, vagy alacsony fokozatra a mikróba tesszük rövid időre, akkor ismét folyékony állagot kapunk. Szóval kenhetjük, locsolhatjuk, bármit el tudunk érni vele amire szükségünk van.

Alább a recept, és pár gyors ötlet, hogy mit kezdhetünk vele. Később pedig jönnek a receptek.

Nehézségi fok: Közepes
Elkészítési idő: kb. 20-30 perc
Mennyiség: kb. 500ml

Hozzávalók az alaphoz:

 • 230g cukor
 • 60 ml víz
 • 120g vaj
 • 125 ml tejszín

Ötletek amivel (esetleg amik kombinációjával) még lehet ízesíteni a karamellt:

 • 1 vagy két kiskanál vanília kivonat
 • 40-50 g csokoládé
 • ½ kiskanál só
 • 1 vagy két evőkanál rum, whisky vagy egyéb alkohol
 • kávé ???

A cukrot a serpenyőbe tesszük, ráöntjük a vizet, és elkeverjük. Közepesnél magasabb hőfokon elkezdjük „főzni”. Bő 5 perc múlva mikor már enyhén borostyánszínű lesz majdnem az egész serpenyő felülete, azonnal hozzáadjuk vajat, (azaz ne várjuk meg még az összes cukor sötét barna lesz) lejjebb vesszük a hőfokot, majd a karamellhez keverjük a tejszínt is. (Ennél a lépésnél egy kicsit félelmetesnek tűnhet a szituáció, mert elkezd füstölni, megnövekszik a térfogata, buborékok keletkeznek, de kifutni nem fog, és szépen lassan lenyugszik a karamellünk. ) Levesszük a tűzről és félre tesszük.

Ha valamivel ki szeretnénk egészíteni pl. sóval vagy vaníliával vagy csokival, akkor ezt közvetlen azután tegyük ahogy levettük a tűzről. Ekkor még bőven van olyan meleg, hogy bármi elolvadjon, elkeveredjen benne.

Ha már karamellizálódott a cukor lehet keverni. Sőt én onnan már folyamatosan keverni szoktam, így a serpenyő oldalára tapadt sókristályok is szépen leolvadnak. Ha nem lesz sima az állaga, hanem kicsit becsomósodik, akkor emeljük a hőfokot és kevergessük.

Ötletek:

 • Serpenyőben kevés vajon piríthatunk körtét, esetleg almát (vagy akár hagyhatjuk nyersen is) majd leönthetjük karamell szósszal, és reszelünk rá egy kis csokit.
 • Ha reggel készítünk pl. egy banános csokis turmixot, ízesíthetjük 1-2 evőkanál karamellel.
 • A karamell egy részét összekeverhetjük mandula pehellyel, és aszalt gyümölccsel. (Sárga barack, áfonya esetleg friss banán nagyon jó hozzá.) Ha kis halmokat készítünk ebből, ezzel a karamellel nem fog megdermedni, de pl. sütemények töltelékébe, torták díszítésére kiváló.

BlogKaramell5jpg

BlogKaramell3_IMG_7192

Receptek:

BlogKaramell2jpg

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s