Sárgaborsó főzelék

Egzotikus vagy hétköznapi

Mikor először hallottam ezt a számot azonnal megfogott. Az énekesnő egyedi és karakteres hangja, a zene atmoszférája…. Ugyanakkor egy ideig mégse tudtam kimondani, hogy igen, ez nagyon tetszik, hanem ott lebegett a „magamtól biztos nem hallgatnám” és a „hihetetlen jó hangulata van” mezsgyéjén. Egészen egy csendes hajnalig, míg valahogy be nem kattant a dallama, és nem bírtam kiverni a fejemből. Persze egy ideig kellett gondolkodnom, hogy ez most honnan jött, de leginkább azon, hogy mi is ez. Azt hiszem ekkor billent át a nagyon tetszik oldalra.

blog_IMG_8395Az előadó KOVACS. Pontosan Sharon Kovacs-nak hívják az egyébként holland énekesnőt, magyar ex-mostohaapával. Időközben Kovács úr és a család útja kettévált, de Sharon megtartotta ezt a nevet, pláne, hogy énekesi karrierje kezdett beindulni- Úgy gondolta, hogy ez a név elég egyedi és egzotikus ahhoz, hogy a művészneve legyen. Van a világban tízmillió ember aki ezen jót mosolyog, és van közel hét és fél milliárd akik számára ez a név tényleg nagyon egzotikus.

Bár a karrierje felfelé ível, ott azért még nem tart, hogy Scarlett Johansson és Matthew McConaughey beugorjon hozzá egy három perces klipp forgatására. Csak egy kis színes (valójában fekete-fehér), hogy a klipp amit ebben a verzióban a zene mögé tettek, egy 2014-es Dolce&Gabbana reklám, Martin Scorsese rendezésében, Street of Dreams címen. És ezzel zenével (szerintem) jobb mint az eredetivel.

Lehet, hogy megfogan a kérdés, hogy mikor és milyen kanyarokkal tarkított gondolatmenet útján jutunk el a kortárs popzenétől a sárgaborsó főzelékig. Rövid vágással: Ugyan az ételben van néhány egzotikus fűszer, amitől tényleg különlegesebb lesz annál, amit a napközisek kapnak, de tekintettel arra, hogy nagyon kedvelem a sárgaborsót épp csak annyi fűszert használtam, hogy feldobjam, de mégis megmaradjon a sárgaborsó íze és jellege. Ahogy a Kovács itthon az egyik leginkább hétköznapi név, ez is egyik leginkább hétköznapi étel, a szokásosnál egy kicsit egzotikusabban.

blof_IMG_8371Nehézségi fok: egyszerű
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Mennyiség: 2-3 személyre

Hozzávalók a főzelékhez:

  • 1 evőkanál olaj és egy kiskanál vaj
  • 1 nagyobb vörös vagy lila hagyma
  • 1 szár szárzeller
  • 2cm gyömbér reszelve
  • 4 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 kiskanál garam masala
  • 1 kiskanál kurkuma
  • fél kiskanál mustárpor
  • 1-2 babérlevél
  • 300g sárgaborsó
  • 7 dl víz
  • 1 kiskanál barnacukor
  • 100g natúr joghurt (vagy 200 ml kókusztej)*
  • só, bors

Hozzávalók a feltéthez:

  • 1 nagyobb cékla
  • 1 póréhagyma
  • 150g paradicsom (azaz 8-10 koktélparadicsom)

A tálaláshoz:

  • 60g feta, vagy hasonló sajt,
  • friss petrezselyem vagy koriander
  • néhány szem dió vagy szezámmag
  1. lépés

Apróra vágjuk a hagymát, zellert, és dinszteljük az olaj és a vaj keverékén. Mikor már puha hozzáadjuk a gyömbért, fokhagymát, és pár perc múlva a garam masalát, kurkumát, és babérlevelet. Hozzáadjuk a sárgaborsót, elkeverjük, majd felöntjük vízzel és puhára főzzük. (kb. 30 perc). Ha a víz elfő, akkor pótolhatjuk.

  1. lépés

Ha a sárgaborsó puha, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a joghurtot. Nekem úgy voltak kerekek az ízek, ha lágyítottam egy kis barnacukorral, de ez elhagyható, illetve ha kókusztejjel készítjük akkor nincs szükség cukorra. Botmixerrel turmixoljuk. Én úgy kedvelem, ha csak nagyjából turmixolom, azaz nem lesz homogén az étel állaga, hanem maradnak még benne egész sárgaborsó darabok.

  1. lépés

A feltét zöldségeit, nagyjából egyforma kockákra vágjuk és 180 fokon kb. fél óra alatt megsütjük. Tálaláskor egy – egy adagot a főzelékre helyezünk, és feldobhatjuk még sajttal, dióval, zöldfűszerekkel.

Megjegyzések:

  • Az ételnek nagyjából főzelék állaga lesz, ami állásában sűrűsödik valamennyire.
  • *Joghurt helyett használhatunk kókusztejet is. A mennyiség attól függ, hogy milyen hígra szeretnénk a levest. A joghurttal és a kókusztejjel elég csak pár percet főzni, így a végén rakjuk a főzelékhez.
  • Feltétként természetesen mást is adhatunk hozzá, vagy azt el is hagyhatjuk. Esetleg ehetjük egy finom péksüteménnyel is.

blog_IMG_8393

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s