Padlizsán csicseriborsóval

Pont mint a rántott hús krumplival

Van egy barátom, akivel alapvetően egy hullámhosszon vagyunk, úgy erkölcsileg, politikailag, bírjuk egymás humorát, szóval az élet nagy kérdéseiben elég nagy az egyetértés. De van két dolog, ami… egyszerűen nem megy. Amit jobb csírájában elfojtani, és ha felmerül a témának már lehetősége is, azonnal terelni kell. Ha ez nem megoldható, akkor énekelni, kiabálni, zenét hallgatni, bármit csinálni, csak ne kelljen beszélni róla. Az egyik, hogy gyalogosként, hogyan közlekedjünk, mondjuk a XIII. kerületben. Mindezt népnevelés célzattal, azaz annak okán, hogy (szerinte) motiváljuk az autósokat arra, ami neki autósként természetes a gyalogosokkal szemben. Csak zárójelben mondom, hogy ez mind dicséretes, de engem konkrétan az a módszertan autósként másra motiválna. Az elmélet esetleges követőinek jó hír, hogy eddig még nem kellett mentőt hívni, azaz igazán komoly baleset nem történt az akció során. A másik dolog a vegetáriánus étkezés, ami szélsőségesen negatív érzelmeket vált ki belőle. Ami a leginkább bírja a nyomdafestéket – ez esetben a biteket – az a sztori volt, hogy odáig fajult egy eszmefuttatás, hogy a vegetáriánusok miért esznek kenyeret, amihez élesztőt használnak, és az élesztő (gomba) nem növény. (Nem is állat, de ami fontosabb, hogy nem növény.)

IMG_p_6616

Bár én magam eszem húst, de ha tehetem nagyon szívesen (egyre szívesebben) eszem vega ételeket. Ennek ellenére látom a buktatóit néha magamon, de leginkább másokon. Ha nagyon éhesek vagyunk, előfordul, hogy olyan érzésünk van, hogy a büdös életbe nem lakunk jól. Ha jól lakunk, akkor sok esetben hamarabb éhesek leszünk mintha húsos ételt (azaz több fehérjét) ettünk volna. Illetve valahogy belénk rögzülhetett, hogy az étel úgy néz ki, hogy egy szelet hús, és van hozzá egy-két köret. A vegetáriánus ételek pedig sok esetben egytálételek, és tényleg úgy néznek ki a rántott hús krumplihoz képest, mintha csak egy saláta vagy egy köret lenne. Ezt látom akkor is mikor a kedvenc vega könyveimet bújom, hogy okés jó ez, de én egy komplett ebédet szeretnék, nem csak egy tartalmas mártogatóst. Ha valaki sportol, fogyókúrázik, és hatékonyabban szeretne izmot építeni, egy vegetáriánus vagy vegán étrenddel sokkal nehezebb elég fehérjét a szervezetbe vinni. Ezzel az étellel ezekez a problémákat próbáltam áthidalni egy kicsit. A csicseriborsó egészséges, laktató és viszonylag jó fehérje forrás. Bár ugyanezt el lehet készíteni egytálétel formában, de itt mégis úgy néz ki az étel, mint egy klasszikus  ebéd, egy nagy szelet padlizsán, körettel, amit felváltva lehet enni pont mint a rántott húst krumplival.

blog_p_2

Hozzávalók:

  • 2 közepes padlizsán (kb. 600-620g)
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 2 kiskanál zatar fűszerkeverék
  • só, bors

Hozzávalók a csicseri salátához:

  • 800g konzerv csicseriborsó (Ha kimérve vesszük, akkor áztatni kell)
  • 1 nagyobb vörös vagy lila hagyma (kb.150g)
  • fél póréhagyma (kb. 15-20cm, 150g)
  • 1 jó marék spenót vagy bébispenót (kb. 30-40g)
  • 1-2 gerezd fokhagyma átzúzva (elhagyható)
  • fél csokor korianderzöld vagy petrezselyem
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

1. lépés
A padlizsánokat hosszában kb. 1 centis szeletekre vágjuk. Megsózzuk és hagyjuk állni kb. 10-15 percet. (Ettől nem lesz kesernyés. Bár sok esetben ezt a lépést elhagyom, és úgyse igazán kesernyés. Esetleg második nap, ha elviszem a munkahelyemre ebédnek.)

Összekeverjük az olívaolajat, zarart, kevés sót és borsot.  A padlizsánokról lemossuk vagy inkább leitatjuk a sót, és megkenjük a fűszeres olajjal. Tepsibe sütőpapírt vagy többször használható szilikon lapot teszünk, ráfektetjük a padlizsánokat, és magas hőfokon (kb. 200-210 fok) puhára sütjük. Ez kb. 25-35 perc.

2. lépés
A csicseriborsót lemossuk, a vörös vagy lilahagymát meg egy kicsit megpirítjuk, később hozzáadjuk a pórét, majd a végén hozzáforgatjuk a spenótot. Sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk olajjal. Friss petrezselymet és vagy korianderzöldet szórunk rá.

Tálaláshoz a saláta mellé fektetünk néhány padlizsánt. Kínálhatjuk fűszeres vagy natúr joghurttal, tejföllel vagy egyéb mártással is, amit kedvelünk.

blog_p_1

 

 

Leave a comment