BUÉK 2018 és a többi

Borkóstolótól a nyitottságig

Sose éreztem képesnek magamnak arra, hogy ilyen rövid idő alatt, ennyi bort megigyak, így a borkóstolók részemről elmaradtak. Párom már a kezdetek óta elment Attila (most Babka) szokásos, karácsonyi Tokaji- borkóstolójára, és hazaérve az se szakította meg az élménybeszámolását, hogy én ez alatt néha-néha épp REM fázisban voltam. Így következő nap ébren is meghallgattam miről maradtam le, és ez így ment évek óta. Idén ezt nem szerettem volna, így már novemberben elhatároztuk, hogy én is bort fogok kóstolni, méghozzá nyolcat, amit középen egy pezsgő szakít meg.

m_IMG_8033.jpgblog_3m_IMG_8032

Velünk jött még két ausztrál ismerős, akik most épp másfél éves világ körüli úton vannak. Velük egyébként az amerikai kontinensen ismerkedtünk meg, és most itt Európában találkoztunk ismét. Az eredeti tervek szerint nyáron jöttek volna, így megbeszéltük, hogy elmegyünk egy borvidékre, de végülis karácsonyra tudták időzíteni az érkezésüket, mikor nem olyan szerencsés ilyen helyekre járkálni. Viszont ezzel a Babka kóstolóval egy kicsit mégis el tudtuk őket vinni „Tokajba”, egy olyan esemény kapcsán, melyre maguktól biztos nem leltek volna rá, és olyan borokat kóstolhattak melyekre egy rövid budapesti tartózkodás során nem biztos, hogy rátaláltak volna, még a mi segítségünkkel sem. Ezen az estén egy asztalnál volt Tokaj, Queensland, Budapest, és az ételek segítségével közelebb jött egy kis Franciaország, egy kis Oroszország, és egy kis Itália is. És ez nagyon jó.blog_4blog_7Aztán pár nap múlva Ausztrál ismerőseink azzal szórakoztattak minket, hogy videókat mutattak az ausztrál karácsonyról, amiket a család és az ismerősök küldtek nekik, melyek többnyire arról szóltak, hogy 34 fokban a fiatalabbak versenyt ugráltak a medencébe. Azt mesélték, hogy ők, és sokan Ausztráliában karácsonykor kimennek a tengerpartra és egy hatalmas barbecue partyt tartanak salátákkal, seefood-dal, és frissítő koktélokkal. A hagyomány az hagyomány. Még mi karácsonyi desszertnek bejglit és zserbót vittünk hozzájuk, ők fagyival kínáltak minket, és közben ment a marketing, hogy mindenképp ki kéne próbálnunk az ausztrál karácsonyt, hisz az annyira más, mint itt és ez nekünk biztos tetszene. És igen. A karácsony nekünk többek között egyet jelent a sapkával és nagykabáttal, a meleg teával és forralt borral, a meg nem szűnő reménnyel, hogy ebben a hidegben már biztos esni fog a hó, és a melengető nehezebb ételekkel és édességekkel. De tényleg… miért ne lehetne egyszer egy karácsony minden eddigi szokásnak pont az ellentéte? Azt hiszem, ehhez már kell egy kis nyitottság vagy rugalmasság, de ha úgy alakulnak a lehetőségeink állok elébe.

blog_5.jpgUtazásainkat követően, pláne ha egy kevésbé fejlett országból jövünk, itthon többször találkozunk úgynevezett elképedéssel, hogy ebben az évben ott még tényleg így élnek, még tényleg csak itt tartanak, még mindig ebben hisznek az emberek? Ahogy az elmúlt pár hétben is találkoztam olyan hozzáállással, hogy higgyük el, hiába voltunk mi ott, azt nem jól láttuk, mert nem úgy van. Ugyan én nem jártam se ott, se máshol, és az ismerőseim se, de erről ne is nyissunk vitát, ne is beszéljünk róla, mert felesleges a konfliktus. Ez nem nyitottság, hanem bezárkózás a magunk vagy mások által felépített (nem pedig megmutatott) világba.
blog_1.jpgAz életterünkön – A Földön – több mint további 190 országgal, és ennél jóval több kultúrával osztozunk, ami miatt minden szeglete egymáshoz képest egy kicsit más, de még több esetben nagyon más. És ettől élünk ilyen hihetetlen színes, változatos, érdekes helyen. És világ egy távoli szegletébe már attól is kaphatunk egy kis bepillantást, ha egy nagy asztalhoz ülünk valakivel, aki onnan jött. És ezek hatalmas élmények.

2018-ra és az azt követő évekre az ilyenkor szokásos kívánságcsokor mellé azt kívánom még mindenkinek, hogy legyen nyitott világra, a más kultúrákra, szokásokra, ételekre és ezekre az élményekre. Ettől a megismeréstől csak kapni tudunk valamit, és egyáltalán nem jelenti azt, hogy a saját kultúránkat feladnánk. Legyen legalább egy új dolog, amit  minden évben megtudunk vagy megismerünk a világról. Lehet ezt egy utazás kapcsán, egy jó blog segítségével, ismeretterjesztő műsorok, vagy kiállítások kapcsán, akár gasztronómián, és ha lehetőség adódik rá, akkor más embereken keresztül. Csak ne zárkózzunk be.

blog_2.jpgm_IMG_7936.jpgblog_6.jpgm_IMG_7931.jpgblog_9.jpgblog_8m_IMG_7918blog_10blog_11.jpgm_IMG_8057

Leave a comment