Diós süti

A tökéletes reggel nyomában

Egy átlagos reggel normális esetben úgy néz ki, hogy még mielőtt pitymallik felkelünk, megiszunk egy piros vagy zöld turmixot, ettől már hajnalban kirobbanó energiánk lesz, gyorsan magunkra kapunk egy fényvisszaverős sportnadrágot, és futunk egyet a környékünkön a friss levegőn, ahol csak néhány madár jár, de autó biztosan nem szennyezi a levegőt. Mert nyilván mindenki ilyen helyen lakik, ugye? Aztán zuhany, felkapjuk a csinos ruhát és a nap folyamán kirobbanó lendülettel oldunk meg minden problémát a munkahelyünkön és a magánéletünkben.

BlogS_IMG_8777

Az abnormális reggel pedig úgy néz ki, hogy x+? szundi után az utolsó pillanatban mikor még azt gondoljuk tuti megússzuk pusztán 5 (tíz) perc késéssel, kivánszorgunk az ágyból, épp csak azzal vagyunk tisztában, hogy a saját lakásunkban vagyunk, és máris lerogynánk a fotelre. De előtte még összeszedjük magunkat annyira, hogy egy kávét vagy teát főzünk, hogy ennek rituáléjára hivatkozva legyen valami ürügy, hogy a kanapén a semmibe bámulva tovább sajnáljuk magunkat, hogy mi a szöszért kell ilyen korán kelni. Aztán ha már tényleg nagy az idő nyomása, gyorsan magunkra kapunk bármilyen ruhát, ami vállalható.

BlogS_1

Az én reggelem valahol a kettő között van (mondjuk inkább közelebb a második variánshoz) de képes vagyok a kontrollra, van akaraterőm, hogy legyőzzem az alvási vágyam, és van mellettem Valaki aki odafigyel rám, és szüntelenül figyelmeztet arra, hogy készüljek, aztán arra, hogy készüljek gyorsabban.

Na de ha végre sorra kerül egy nyugis szombat vagy vasárnap reggel, akkor néha tényleg olyan jó a szobába leülni egy teával és egy sütivel a kanapéra. Elolvasni a telefonon azokat a cikket, amiket a hét közben folyamatosan mentegettem, mert érdekeltek csak mondjuk túl hosszúak voltak. Mindezt jó csendben, és néha jobb zenével. Bliss-nek több számát ismertem egy ideje, de konkrétan a Calling-ot nem sokkal azt megelőzően fedeztem fel, hogy Belgiumba utaztunk. Nem tudom megbecsülni, hogy az utazást megelőző héten mennyit hallgattam, de a szám a végtelenhez közelít, így az út alatt szinte folyamatosan ez volt a fülemben, így azóta is némileg Brügge-re emlékeztet.

Ez a süti ebben a verzióban nem túl édes szóval tökéletes napkezdő, annak ellenére, hogy azért 1-2 darabbal nehezen húzzuk ebédig. De ennek a sütikének nem is ez a célja. Ez egy remek édesség, jó uzsi süti, vendégváró, és kirándulásra is tökéletes. Ha pedig tényleg édességet szeretnénk, egy kicsit növelhetjük a cukor mennyiségét. És ennek a keksznek a különlegessége, hogy vegán. Valahol azt olvastam, hogy a banán tökéletes tojás helyettesítő édességekben. Ugyan piskótán azért még nem esnék neki tesztelni, de ebben az édességben tényleg több mint tökéletesen működött.

blog_IMG_8779

Nehézségi fok: egyszerű
Elkészítése: kb. 15 perc összeállítás és kb. 15 perc sütés
Mennyiség: kb. 9-12 db attól függően mekkorára becsüljük egy ping-pong labda méretét

Hozzávalók:

  • 60g vaj
  • 35g fehércukor*
  • 15g barna melaszos cukor*
  • 1 banán
  • 50g fehérliszt (vagy 25g fehér liszt és 25g zabpehelyliszt)**
  • 10g+80g dió***
  • ½ kiskanál sütőpor
  • ½ kiskanál fahéj
  • 40g aszalt szilva kis darabokra vágva**** (de lehet pl. mazsola)
  • 15g-20 csoki apróra vágva****

1. lépés
A cukrot és a vajat habosra verjük robotgéppel kb. 5 perc alatt. A banánt villával összetörjük és a pépet folyamatosan a cukros vajhoz keverjük.

2. lépés
10g diót finomra, szinte liszt állagúra darálunk, majd hozzáadjuk a többi diót, de ezt már csak kisebb darabokban.

3. lépés
A vajas krémhez szitáljuk a lisztet, a sütőport, fahéjat, és a diót. Hozzáadjuk az asztalt szilvát, és a csokit, majd összeforgatjuk a tésztával. Kb. fél órára a hűtőbe tesszük.

4. lépés
Kb. ping pong labdányi golyókat formázunk és kekszsütő formába tesszük. (Ez olyan mint a muffin forma csak alacsonyabb. Így egy ponton nem folyik túl a keksz, hanem szépen egyben marad. Ha ilyen nincs, akkor jöhet a muffin forma. Nem kell megtölteni tésztával, de ez se fogja engedni, hogy szétfolyjon. Ha egyik sincs, akkor marad a szilikon lap vagy a sütőpapír.)

190 fokon kb. 12-15 percig sütjük.

BlogS_2

Megjegyzések:

  • *Használhatunk csak egyféle cukrot, gyakorlatilag bármelyiket. Ha édesebben kedveljük, maximum 60-70g cukrot tennék bele.
  • ** A „zabpehelylisztet” úgy csináltam, hogy ledaráltam a sima, natúr zabpelyhet, ismertebben müzlit. Nem tudom mennyibe kerül az ilyen liszt, tudtommal kb. 500-600 Ft/kg. A natúr müzli pedig ennek töredéke. Amikor ezt a verziót csináltam egy kicsivel több cukrot tettem bele.
  • ***Dió helyett megpróbálhatjuk mandulával vagy kesudióval. Ez esetben elhagynám a csokit vagy fehér csokit tennék bele, és aszalt szilva helyett pl. aszalt sárgabarackot, aranymazsolát vagy körtét.
  • **** Az aszalt gyümölcs és / vagy a csoki akár el is hagyható. De az aszalt gyümölcstől egy kicsit ragacsos lesz a belseje, ami szerintem nagyon jó, szóval ha valamit elhagyunk, az inkább a csoki legyen.
  • Frissen, langyosan a legfinomabb, de még két-három is tökéletes. A nyers tésztát akár egy éjszakára is a hűtőbe tehetjük, így finom langyos kekszet mártogathatunk a teába reggel.
  • Többnyire ennek az adagnak a dupláját készítem.

BlogS_3facebook_IMG_8858blog_IMG_8806blog_IMG_8866blog_IMG_8841

 

 

Leave a comment