Sült sajttorta

Furcsa, de beindult nálunk a Cheesecake Factory. (Igen, ezt a Big Bang Theory-ból szedtem.) Azért furcsa, mert nem vagyok nagy sajttorta fan. Persze szeretem, de jellemzően nem ezt emelem le a süteményes polcról, ha valahol elcsábulok. De most némi unszolásra nekiestem és kipróbáltam Gordon Ramsay egy egyszerű, vízfürdő-mentes receptjét. Én ezt egy alap receptnek tartom, hisz rengeteg ízzel, kiegészítővel lehet kombinálni. Épp ezért kettészedtem a hozzávalókat, első részben az alapra azaz az eredeti receptre, aztán egy kicsit kiegészítve, ötleteket adva a kombinálásra. Én első alkalommal spanyolosra vettem a figurát és kecskesajtot kevertem az alapba, és miután kihűlt a tetejét pedig karamellizált körével díszítettem. Ami a fotókon szerepel azt pedig a gránátalma ihlette egy kicsit közel keletiesre. És itt már tényleg nem bírtam magammal, le kellett fotózni. De hogyan, ha hétköznap csinálom, egy hétköznap megrendezett vacsira, mikor már hétköznap esélyem nincs, hogy világosban itthon legyek és lefotózzam. A kulcs a szomszéd fotós barátunk, akihez vacsorázni mentünk, és megkértem, hogy mielőtt felfaljuk a tortát csináljunk róla egy két képet. Szép tányérba vittem át a sütit, és nyakamba vettem az isztambuli bazárba két körön keresztül lealkudott sálam. Ennyi díszletünk volt, meg egy tálka, amit Nála kutattunk fel.

sült alapsajttorta

Mivel a bejegyzés szerint ez egy alap torta, szerettem volna róla egy csupasz képet, mondván mégis ez lesz az egyik lényege a bejegyzésnek. De hihetetlen volt, hogy életre keltek a képek miután a magokat elhelyeztük, és a tortát bevilágítottuk. Egy kicsit más volt, mint a mi kis szobánkban ahol szinte csak felülről fotózhatok, hogy ne lógjon a képbe egy kanapé, egy erkélyajtó, egy Nyuszi, és csak olyan időpontban, ha van kellő mennyiségű természetes fény. Itt az nem volt, helyette minden oldalról megvilágítás, lágyító üvegek, és egy olyan kamera amit képtelen voltam kezelni. Lényegesen nagyobb a váz, mint az enyém, így alig estek kezemre a gombok, és mikor nem állványon volt, képtelen voltam megtartani, így sose azt fotóztam amit valójában szerettem volna, hanem azt ahová a gép súlya húzott. És minden színben játszottam mikor megláttam, hogy nagyítva is milyen élesek és szépek a képek. Persze ellenben az eddigiekkel, valahol ezek a fotók nem igazán az én gyermekeim, ugyanakkor mégis nagyon örülök nekik, hogy szépítik a blogom. Köszönöm. A vacsiról persze elkéstünk egy kicsit, hiszen nekem is tetszett, hogy szupermodell lett a tortámból és a barátunknak is tetszett az ételfotózás. Kérdeztem, hogy akkor mért nem csinál ételfotókat. A rövid válasz úgy hangzott, hogy mert nincs kaja amit fotózni lehetne. És valójában ez volt élete első olyan fotómodellje amit megevett. Lehet, hogy ez a jövőben már megszokottabb lesz….

sült sajttorta

Elkészítési idő: 15-20 perc + 30-40 perc sütés
Nehézségi fok: nagyon egyszerű
Mennyiség: kb. 8 személyre egy 23cm kapcsos tortaforma

Hozzávalók:

  • 600g krémsajt
  • 150g kristálycukor
  • 3 tojás
  • 30g (2 evőkanál) liszt
  • 1 citrom héja

sajttorta

Változatok:

  • Az eredeti recept 200g málnát ír, amit a nyers tésztába kell keverni.
  • Nagyon finom ha a tésztába 1 kiskanál rózsavizet keverünk, és a tetejére gránátalma magokat szórunk, esetleg naranccsal, mandarinnal vagy pomelóval vegyítjük.
  • Ha a sajthoz 50g lágy kecskesajtot keverünk.
  • Tetejére finom a karamellizált körte, azaz kb. 40-50g cukrot karamellizálunk és egy evőkanálnyi vajat adunk hozzá, ebbe forgatjuk meg a körtedarabokat. A karamellhez egy csipet sót is adhatunk. A körtét akkor helyezzük el a tortán, ha készre sült. Ez jól ment a kecskesajtos verzióhoz.
  • A tetejére finomak még egy kis creme fresh, vagy cukros tejföl, amit összekeverünk, és kb. 25 perc sülés után a tortára tesszük, majd 10 percre még visszatesszük sülni.
  • Finom még ha olvasztott csokit és/vagy egy kis lekvárt csorgatunk a tetejére.
  • Vagy az olvasztott csokit két kis darabka kandírozott, vagy fél teáskanál friss gyömbérrel keverjük.
  • Cirom helyett vagy mellett rakhatunk bele narancs héjat és egy kis levet, csokival a tetején szintén finom.

süt sajttorta

    1. A sajtot és a cukrot géppel jól kikeverjük.
    2. Adjuk hozzá a tojásokat egyenként mindig akkor mikor már az előző teljesen elvegyült a sajtkrémbe.
    3. Adjuk hozzá a lisztet, citromhéjat, és ha gyümölcsöt keverünk a tésztába ekkor tegyük.
    4. Ütögessük a tortát asztalhoz, hogy kisimuljon és ne legyen buborékos, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig süssük.
    5. Hagyjuk a formában kihülni.

Megjegyzések:

  • Gránátalmát nem érdemes belesütni, elvesztette a színét és az ízét is.
  • A sajtok közül nagyon jó a Philadelphia, de kevés és drága. Nekem még bevált az Aldi saját márkás Milfina krémsajtja, és a Exquisa krémsajt.
  • A recept, Gordon Ramsey Ultimate cookery course alapján.

sült sajttorta

Advertisements

One thought on “Sült sajttorta

  1. Pingback: Sült eper és sült eperből készült turmix | Home Bisztro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s