Tavaszi pavlova sült eperel és gyömbéres rebarbarakompóttal

Az eper és a rebarbara egy klasszikus kombináció. Utóbbi leginkább tőlünk északabbra elterjedt. Kiskoromban viszonylag sokat jártam nagymamámmal a piacra, de se onnan, se máshonnan nincsenek róla régi emlékeim.

tavaszi pavlova

Soha nem láttam, soha nem kóstoltam, első alkalommal közel tíz éve külföldön találkoztam vele, de megkóstolni csak pár éve volt alkalmam. Ízlik, de nem érzem azt a rajongást, mint amit az angoloktól látok, inkább sütném a sajttortát málnával, mint rebarbarával, de valahogy mégis izgat annyira, hogy kísérletezzek vele. Így óvatos duhajként egyenlőre inkább kombinálom a már ismertebb és bevált ízekkel. Ezt a pavlovát simán sült eperrel terveztem, de valamelyik héten megláttam a piacon a rebarbarát, megvettem, nem volt időm mit kezdeni vele, és már kezdett szomorkodni a hűtőben. Szóval adta magát, hogy kombináljak.  Ebben a receptben a gyömbérrel együtt érződik az íze. Aki nem ismeri, tudja, hogy van benne valami szokatlan, valami újdonság, de mégse a rebarbara savanykás íze dominál, csak szépen diszkréten, csendes társként jelen van az eper mellett. Nekem is ízlett a süti, de a visszajelzések olyanok voltak, hogy azt gondolom már csak ezért is érdemes folytatni a kísérleteket.

Tavaszi pavlova

Sütés: kb. két óra szárítással együtt, vagy egy éjszakán keresztüli szárítás.
Összeállítás: Kb. 45-60 perc
Nehézségi fok: közepes
Kb. 6 személyre

 Hozzávalók:

  • 4 (szobahőmérsékletű) tojásfehérje
  • 75g rebarbara (kb. 4-5 kisebb szár piros része)
  • 270g cukor (200g+20g+50g)
  • 1 szűk kiskanál reszelt gyömbér
  • 250g mascarpone
  • 400ml habtejszín
  • Kb. 400g (másfél – két bögre) sült eper*
  1. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
  2. Verjük fel a tojásfehérjét még majdnem megkeményedik, majd adjunk hozzá 200g cukrot kb. 5 részletben.
  3. A habot töltsük habzsákba, vagy kanállal csináljunk egy „tálkát” szilikonlapra vagy sütőpapírra. Tegyük a sütőbe a habot és csökkentsük a sütő hőfokát 120 fokra. Kb. egy és negyed vagy másfél órát süssük. A legjobb, ha ezt követően lekapcsoljuk a sütőt és egész éjszakára benn hagyjuk száradni, de legalább a sütőben hagyjuk kihűlni.
  4. A karikákra vágott rebarbarát kb. 10 perc alatt összefőzzük 20g cukorral, és a reszelt gyömbérrel, még lekvárszerű állaga nem lesz. Hagyjuk kihűlni.
  5. Felverjük a tejszínhabot, 50g cukorral majd hozzákeverjük a mascarponét.
  6. Kiveszünk a tejszínhabos keverékből kb. 3-4 evőkanállal és hozzákeverjük a rebarbarához. Ezt a réteget kenjük a már megsült tojáshabra. Erre jön egy adag tejszínkrém, egy adag sült eper, még egy adag tejszínhab és a tetejére sült eper.

Megjegyzések:

  •  A tojás sose legyen hideg, így nem fogjuk tudni felverni. Ha nem kánikulában állunk neki, akár előző nap is kikészíthetjük a tojásfehérjét.
  • A sült eper receptje itt, de röviden: kb. 400g epret 100g cukorral egy rúd vaníliával, és egy citrom héjával összekeverjük és 210 fokon 10 perc alatt megsütjük.
  • A gyömbéres rebarbara, szerintem és többek szerint nagyon jó volt, egy kicsit szokatlanabbá tette a sütit. Ha valaki nem szereti a gyömbért a nélkül is jó, illetve simán az eperrel is nagyon finom, szóval ennek hiánya senkit se tartson vissza.

Leave a comment