Narancs és Gránátalma bejegyzés

Gránátalmás narancsos reggeli porridge – Gránátalmás narancsos joghurt – Gránátalmás narancsos ital – Gránátalmás narancsos saláta

nari gránátalma

Törökország mostanában előtérbe került és ott is maradt. Úgy kezdődött, hogy az új jogászunkkal egy búcsúztatón egymás mellett támasztottuk a falat és szóba jött a süti, az utazások, a múlt és jövőbéli célpontok, szállások és a végén leragadtunk Isztambulnál ahol én ugyan csak pár napot, de Ő két hetet töltött úgy, hogy indulás előtt még morcosan azt gondolta, hogy valójában csak akkor választotta volna ezt a célpontot, ha már minden más ki van pipálva. Ehhez képest beleszeretett, és azóta visszavágyik. Most pedig talált egy partnert akivel lehet oltani egymást, akinek lehet mutogatni a külön könyvtárba gyűjtött fotókat, akivel meg lehet beszélni, hogy ha az egyes villamossal elmegyünk a Galáta hídig akkor ott milyen elképesztő kakofónia van az aluljáróban. Ki mit látott, mi maradt ki, merre járt, mit evett mit ivott. Ételek tekintetében a közös nevező a gránátalma. Mindketten olyan időpontban voltunk, mikor ennek szezonja volt, így úton-útfélen kis utcai italos-standokba futott az ember, akik frissen facsart narancs és gránátalma levet árultak. A bazár bejáratánál, közel a villamosmegállókhoz, az útszéli sütödék tövében, azaz szinte mindenhol. De a legfinomabb, amit ebből kihoztak a narancs és gránátalma kombináció volt. De micsoda gránátalmák! Hatalmasak és úgy néznek ki mintha robbannának ki belőlük a piros a magok. Mi folyamatosan ezt ittuk. Így ha meglátom a gránátalmát, mindig az isztambuli utcák jutnak eszembe.

Isztambul gránátalma

És mostmár a jogászunk is, akinek folyamatosan leadom a drótot, ha olcsón lehet kapni a szomszédos szupermarketben. Ilyenkor megoldja, hogy útba essen neki, majd a szerzett kincseket bedobja az irodába, és megy tovább a dolgára. Aztán arra ér vissza, hogy az egyik kollégája szól neki, hogy megkóstolta az egyik gránátálmát, és úgy ítéli, hogy  tulajdonképpen egész jó volt, csak túl sok volt benne a mag. Akkor este mikor munka után egy forralt bor és tál gesztenye mellett mesélte, négyen nem jöttünk rá, hogy a Kolléga valójában mit is evett a gránátalmából ha a magokat nem, és ami ráadásul még egész jó is volt. :)

Most, hogy gránátalmát néha már itt is elérhető áron lehet kapni, egyre többet veszek, hisz nagyon finom, és egészséges is. Elsősorban az érrendszerre gyakorolt pozitív hatásáról híres, és úgy tartják, a rákos megbetegedések megelőzésében is segíthet. Most jön négy ötlet, hogy mit lehet vele kezdeni, és egyszer majd egy lédús desszert is felkerül a témában, de arra most nem maradt a gyümölcsből.
Valószínű Törökországban nem esznek hasonló reggelit, vagy pont ilyen salátát. Egyszerűen csak a narancs és a gránátalma kombináció ihlette őket, amit ezután már az itthoni étkezésbe is bevezetek. Én például ezt hoztam haza Isztambulból.

A megjegyzést most is érdemes elolvasni, néhány praktikus tanács lesz azzal kapcsolatban, hogyan kezeljük hatékonyan a gránátalmát.

Isztambul montázs

 A reggeli étel – porridge naranccsal, gránátalmával és lokummal* vagy egy kicsit egyszerűbben

Elkészítési idő: kb. 15 perc
Nehézségi fok: nagyon egyszerű
Mennyiség: 2 személyre egy komplett reggeli

Müzli

Hozzávalók:

  • Kb. 60g finom szemű müzli **
  • Kb. 100-120ml tej (esetleg víz)
  • ¼ – ½ kiskanál fahéj
  • ½ evőkanál cukor
  • 20g mazsola
  • 20g aszalt sárgabarack kisebb darabokra vágva
  • 25g mandula vagy pisztácia vagy dió
  • ¼ kiskanál narancsvirág vagy rózsavíz (elhagyható)
  • 250g joghurt (1 nagyobb doboz)
  • 1 narancs
  • 1 gránátalma
  • 70g (kb. 3 nagyobb darab) színes lokum
  • A tetejére ízlés szerint méz, datolya vagy juharszirup
    1. Egy kisebb lábosba öntjük a tejet, majd hozzáadjuk a müzlit, a cukrot, a fahéjat, a mazsolát, barackot, és a csonthéjast amit használunk, illetve a narancs vagy rózsavirágvizet. Kb. 3-5 percig néha megkevergetve főzzük, majd a végén hozzákeverjük a joghurtot.
    2. Közben a narancsot meghámozzuk, leszedjük egy tál fölött (hogy ne vesszen kárba a narancslé) a hártyákat és kisebb darabokra vágjuk. És előkészítjük a gránátalma magokat. (Ld. megjegyzés.) A narancslevet (ha lédús volt) a főtt porridge-hoz öntjük.
    3. A porridge-ot tálkákba szedjük, megszórjuk a naranccsal, gránátalmával, lokummal, majd ízlés szerint meglocsoljuk mézzel vagy juhar esetleg datolya sziruppal.

müzli

Narancsos gránátalmás joghurt egyszerűbben két személynek:

  • 1 narancs és 1 gránátalma levét és magját összekeverjük, és ezt öntjük kb. 500g (2 nagyobb pohárka) joghurtba. Fejenként kb. 4-5 evőkanál granolát vagy müzlit adunk hozzá.

Narancs és gránátalma ital

narancsos gránátalmalé

Elkészítési idő: kb. 5-10 perc
Nehézségi fok: nagyon egyszerű
Mennyiség: 2 személyre, bár itt a mennyiség függ attól mennyire lédúsak a gyümölcsök

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb narancs
  • 2 gránátalma
    1. Narancsfacsaróval kicsavarjuk mindkét gyümölcs levét. Nagyjából fele-fele arányban összekeverjük.

narancsos gránátalmalé

Gránátalmás narancsos rukkola saláta

Elkészítési idő: kb. 10-15 perc
Nehézségi fok: nagyon egyszerű
Mennyiség: 2 személyre

sali

Hozzávalók:

  • 100g rukkola (1 doboz vagy zacskó)
  • 1 kisebb (kb. 50g) lilahagyma
  • 1 narancs
  • 1 gránátalma
  • Kisebb darabka (kb. 50g) sajt. Én most fetát használtam, de kecskesajt is nagyon jó.
  • Kb. 3-4 evőkanál olivaolaj
  • Só, bors
    1. A hagymát vékonyan felszeleteljük, besózzuk és félretesszük. (Azért, hogy egy kicsit csökkentsük az erejét.)
    2. A narancsot megpucoljuk, és minél kevesebb hártyát hagyunk rajta, úgy hogy levét felfogjuk. Azaz egy tál fölött filézzük. A gránátalmát kimagozzuk (ld. megjegyzés).
    3. A salátát meglocsoljuk olivával, a narancs levével, hozzáadjuk a hagymát, felszeletelt sajtot, narancsot és gránátalma magokat.
    4. Ízlés szerint, de szerintem enyhén sózzuk, borsozzuk.

sali

Megjegyzések:

  • Gránátalma itthon nagyon drága 500-650 Ft/db, de manapság az Aldiban és a Tescoban 150-200 Ft/db áron láttam, sőt néha akciósan ennél is olcsóbban. Ez az ár már barátságosabb.
  • Ha a kinézete nem bizalomgerjesztő, még lehet finom. Bármilyen csúnya, akár összeszáradt is a héja, a lényeg a magok szinte mindig épek és finomak.
  • A magokat három módon lehet kinyerni:
  • A TV-s szakácsok félbevágják, magokkal lefelé egy tál fölé tartják és erősen ütögetik egy fakanállal. Nekem ezzel a módszerrel nem mindig potyogtak ki a magok, és aztán moshattam a falat.
  • A másik, hogy negyedbe vágjuk és a mosogatóban (hogy csak oda spricceljen a lé) szépen kifordítjuk a magokat és lehártyázzuk.
  • A harmadik, talán a legjobb, hogy egy nagyobb mély tálba vizet öntünk, abba forgatjuk a félbevágott gyümölcs magjait, és a vízben lehártyázzuk. A magok a tál aljára süllyednek, és a hártyák pedig víz felszínére emelkednek. A hártyákat lehalásszuk, a magokat egy szűrőbe öntjük lecsepegtetni.

gránátalma magozás

  • * a lokum vagy turkish delight esetleg rahat egy közel-keleti, cukorból és keményítőből készült édesség, amit Törökországban a végletekig kombinálnak és nagyon finom dolgok jönnek ki belőle. El is hagyható, de ha kíváncsiak vagyunk rá, Pesten a Pozsonyi út elején a kis török boltban vagy a Lehel piac földszintjén lévő ázsia boltban többnyire kapható, és a Blaha Lujza tér és a Wesselényi utca között lévő közel-keleti boltban szerintem mindig.
  • ** Praktikus ha a müzli a finomabbra őrölt típusból van. Szokták hívni a porridge oastnak. Ilyet az Aldiban és Culinarisban láttam eddig. Ez nagyon hamar készen van, és nem ropog a végén. Ha nem ilyenünk van, akkor egy kicsit tovább kell főzni.

Törökország

Leave a comment