Csokitorta tonkababbal (vagy a nélkül)

Ezt a receptet, tényleg de tényleg későbbre szántam. Hisz tavasszal és nyáron annyi virágtól és gyümölcsös édességtől lehet hízni, ami télen nincs, hogy inkább tartsuk meg a csokit az ínségesebb időkre. Aztán ahogy így tavasz végén az őszi időjárással küzdünk – hallottam olyanokról akik befűtöttek, az irodában a csajok az a fele amiben én is benne vagyok, előbányászta a csizmáját, és vastag pulcsiban, esőkabátban járok dolgozni – éppen, hogy mézes sütőtököt nem eszünk fűszeres forralt borral. Ezért úgy gondoltam mégis kell egy kis csokis vigasz.

blog_Homebisztro_csoki5

De még akkor se ezt a receptet szántam a blogra, hanem egy félig piskótás, félig olvadós állagú csokilávát. Viszont a napokban csevegtem egy volt osztálytársnőmmel, aki olvassa a Homebisztrot és kérdezte, hogy nincs e valami gluténmentes (vagy már lisztmentes? Bár számomra még nem teljesen tiszta a cikk.) recept, mert úgy tűnik érzékeny rá. Nálam szerencsére nem cél, hogy akár a glutént, vagy a lisztet, akár a laktózt elhagyjam az étkezésemből, így amire figyelnem kell, mindössze az, hogy próbáljak a lehető legkevésbé gömbölyödni. Bár akinek nincs intoleranciája, annak e masszív csokitorta esetében már majdnem mindegy, hogy van benne liszt vagy nincs. Viszont amit a kedves olvasó szeretne, annak amennyire csak tudok, próbálok eleget tenni. És mivel azt mondta, a csokitorta jó, hát akkor a csokitorta jön. Nagyon finom, krémes állagú torta, amit kevés macerával viszonylag gyorsan el lehet készíteni és otthon felfalni vagy vendégségbe vinni. Magában is finom, de kissé ünnepibb és érdekesebb, ha krémmel vagy tejszínhabbal tálaljuk. Ha szezonja van díszíthetjük egy jó adag, porcukorral enyhén megszórt málnával, áfonyával vagy szederrel.
A jövőben pedig könnyen rákereshető is módon igyekszem jelölni a blogon, hogy épp milyen mentes a recept.

Szóval ezt a receptet tényleg, de tényleg előbbre szántam, ;) hisz ma végre egymás után a második tavaszi napunk van, nem pedig az a maszat mint mikor a bejegyzés 90%-át összeállítottam. De technikai okok miatt pár napot csúszott a publikálás. Viszont az elhatározás akkora volt, hogy ilyenkor már nem táncolunk vissza. :)

A recept a 2014 májusi Kifőztük magazinban is megjelent, további öt receptem és mások által készített finomságok társaságában.

blog_csoki2

Elkészítési idő: összeállítás kb. 15 perc, sütés kb. 1 óra + hűtés
Nehézségi fok: egyszerű
Mennyiség: 8 személyre

Hozzávalók a csokitortához:
• 200g barna cukor
• 50g fehér cukor
• 3,5 evőkanál víz
• 250g vaj
• 180g keserű csokoládé
• 70g tejcsokoládé
• 6 tojás
• 2 db tonkabab reszelve (vagy másfél teáskanál fahéj vagy egy teáskanál kínai ötfűszer keverék, vagy ld. megjegyzés – elhagyható)*

díszítésnek kakaópor esetleg porcukor

Hozzávalók krémhez:
• 25 dkg mascarpone
• 4 evőkanál tejszín
• fél tonkabab reszelve
• 1 kiskanál vanília kivonat
• 3 evőkanál porcukor

1. lépés
A kétféle cukrot összekeverjük, hozzáadunk 3,5 evőkanál vizet, és egy tűzálló tálban kis lángon lassan felolvasszuk.

2. lépés
A tojás fehérjét és a sárgáját szétválasszuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd a sárgáját egy másik tálban villával összekeverjük.

3. lépés
A vajat felkockázzuk, és a két féle csokit kis darabokra vágjuk, majd egy nagy főzőedénybe tesszük. Hozzákeverjük a meleg, felolvasztott cukrot. Ha nem ettől nem olvad el a vaj és a csoki, akkor kis lángon összeolvasszuk a hozzávalókat. Egy keveset (2-3 evőkanál) óvatosan a tojás sárgájához adunk a csokiból, gyorsan megkeverjük (azaz hő kiegyenlítést végzünk), ez megismételjük, majd a tojás sárgáját óvatosan hozzáadjuk csokis masszához. Majd fűszerezzük, és jól elkeverjük.

4. lépés
A tojásfehérjéből egy darabot (kb. egy szűk bögrényi mennyiséget) kiveszünk, és a csokihoz keverjük. Össze is törhetjük, ezzel lazítjuk a tésztát. Majd a többi fehérjét óvatosan a csokiba forgatjuk. Itt már vigyázzunk a tojás fehérjére, próbáljuk ne összetörni.

5. lépés
180 fokon kb. 55-60 percig süssük, de 50 percnél csináljunk egy tűpróbát. A lényeg, hogy ne legyen nyers, folyós a tészta, de egy kicsi ragadhat a villára.

6. lépés (krém)
A krémhez a hozzávalókat keverjük jól össze, és ezzel tálalhatjuk a torát.

blog_csoki4

Megjegyzések:
• Mivel a csokoládé önmagában is finom, a fűszerezés elhagyható, ugyanakkor érdekes ha mégis kipróbáljuk, és fűszerezzük egy kicsit a csokit. A tonkabab egy viszonylag új, különleges hozzávaló, ami nagyon jól megy a csokihoz. Ugyanakkor kevés helyen lehet kapni, és sajnos nem kevés pénzért, így ha fűszerezni akarjuk, használhatunk más fűszereket is. Egy bő kiskanál fahéj, vagy 4-5 szem zöld kardamom frissen, mozsárban megtörve is, esetleg szegfűszeg és/vagy szerecsendió is kitűnő. A kínai ötfűszer keverék (fahéj, szegfűszeg, édesköménymag, csillagánizs, szecsuáni bors keveréke) pedig nagyon jó barátja a csokinak.
• Mikor óvatosan a krémhez keverjük a tojásfehérjét, előfordulhat, hogy a fehérje kis darabokban marad. Ez nem baj, sütés után így is nagyon finom lesz a torta.
• A krémet a torta mellé kínálhatjuk, de e nélkül is működik.
• Nagyon kedvelem ezt a tortát már hidegen a hűtőből kivéve is. Párom pedig melegen szereti igazán, így ha nem friss, képes betenni mikróba egy kicsit.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

blog_csoki3

4 thoughts on “Csokitorta tonkababbal (vagy a nélkül)

  1. Ez pazarul néz ki, de már a látványtól felugrott fél kiló a csípőtájékomra :)

    És nagyon szépek a fotóid, nem csak ebben a posztban, mindenhol.

    • :) :) Jaja, ezért van a blog! :)
      A facebookon ezért ajánlottam a múltból egy epres rukkola receptet, hogy így hátha bátrabban esünk neki a csokinak.

Leave a comment