Grillezésen voltunk

Sose laktam „kertes házban”, így nincs is életemet megkeserítő vágyódás iránta, teljesen jól elvagyok azzal, hogy van erkély. Kivéve akkor mikor az egyik ismerős hív minket grillezni. Nem egy vége láthatatlan kert az övék, hanem pont ideális méretű, mindig kellemes, rendezett és hangulatos. És persze mindig tavasszal vagy nyáron megyünk hozzá, mikor az ilyen kertek a legelőnyösebb arcukat mutatják. Na ilyenkor összemegy az erkély, és mégis nagyon vágyom egy kertes házra. Aztán a vágyódásba jön a racionalitás, mikor tavasszal már huzamosabb ideje itt a jó idő, és indulunk a kertészetbe, hogy berendezzük a mi kis erkélyünket. Nálunk ez berendezési folyamat azon a kb. 6 négyzetméteren mondhatni a nyár végéig is eltart, és az őszbe azért nem csúszik bele, mert akkor jön egy másik racionalitás, hogy akkor már minek. De addig is folyamatosan jönnek az új virágok – mert egyszerre olyan sokat nehogy ültessünk – mindig van valami fűszernövény, ami nem élte túl a telet vagy a megelőző hónapokat, például mert megtámadták valamilyen kis láthatatlan szörnyek, akik miatt újra tervezés, majd újra ültetés van. Ennek kapcsán pedig menetrend szerint beesik egy növény amitől már ki se férünk az erkélyre. Szóval még ez a balkon kert is melós dolog, hát akkor milyen lehet az igazi….

blog_kert8

blog_kert3

Most, hogy pár hete a hétvégi szuper időt marketingelték mindenhol, ez évben utoljára összehoztunk egy nagyobb szabású grillezést. Ilyenkor megvan, hogy ki milyen falatkával készül erre napra, így összeadódik annyi étel, amivel fixen mindenki jól lakik, sőt még következő napra is tudunk belőle csomagolni. Megvan ki milyen bort hoz, ki hozza a gyümölcsöt, és szinte mindenki készül valami meglepetéssel. Igen, meglepetés az mindig van, annak ellenére, hogy szinte minden előre le van egyeztetve mailen. Valahogy mindenkiben van valami félelem az éhen maradástól vagy valamelyik másik társunk éhen maradásától. Rejtély, hogy ezt mire alapozzuk, de az biztos, hogy tapasztalatra nem. Egy olyan étkezés van nyilvántartva a rendszerben, ahol az egyikőnk szerint nem volt annyi étel, amiből következő nap is mindenki tudott enni, és szerinte majdnem éhen maradás lett a vége. Hát nem tudom. Kétlem, hogy akár akkor is, valakinek korgott volna a gyomra vagy szédült volna, esetleg vérnyomás problémák jöttek volna elő az éhségtől. Most sokféle étel volt, de mindenből típusból viszonylag kis adag.  Ugyanakkor ki tudja, lehet, hogy ez is a hiányos grillezés kategóriájába fog esni, mert jött olyan hang, ami kevesellte az édességet. Volt egy pillanat mikor gondoltam, hogy a sajttorta mellé csinálok csokis kekszet is, de az tényleg csak egy pillanat volt, aminek hamar nagyon hamar vége is lett. Bár az idő nagyon szép volt, így mindenkit bíztatnék az őszi grillezésbe, annak ellenére, hogy tavasszal vagy nyáron az elfogadottabb. De mennyivel jobb ilyenkor a tűz mellett lenni, mint 32 fokban. A végére már előkerültek a meleg pulóverek, és jól esett volna egy tea, vagy ha nem nekem kellett volna hazavezetnem, akkor egy fűszeres forralt bor, szóval aki kedvet kap, ajánlom, hogy csináljon meleg italt, vagy csináltasson valamelyik vendéggel. És persze a kerti bulik elmaradhatatlan tartozéka a sok jól nevelt háziállat, akik nem lopnak kaját, de gondoskodnak arról, hogy kapjanak. :) :) Megoldják. Így mi,  jóindulatú állatbarát vendégek, a gazdik hónapok kemény munkáját és nevelését húzzuk keresztbe egy szűk őszi délután alatt.  Bodza kutya

Ötletadónak a választék körülbelül ezekből az ételekből állt:

– A házigazda készült francia hagymalevessel, három féle hagymából, most épp fehér borral, és az eredeti módszerrel, tejszín nélkül. Francia hagymaleves jó kis őszi zöldséges étel, lehet, hogy ide is jönni fog. Levesként, vagy desszertként volt még finom almaleves is.

– Volt aki előételekkel készült, méghozzá baconba csavarva megsütött fügével és sajtrémet hozott kaviárral ízesítve.

– Egy pici grillezett sajt és kolbász is bekerült a menübe.

– Jöttek szegény csirkék és malackák, a világ minden tájáról pácolva. Volt köztük karibi, mediterrán, és keleties.

– Nem maradhatott el a sült krumpli, szépen bevagdosva Hasselbach módra, a friss zöldségeket pedig a kelbimbó képviselte egy kis baconnal, és finom sajttal.

– Került még a grillre alma és cukkini is.

– És még csokis sütiről is volt, aki gondoskodjon.

blog_kert1

Mi pedig amerikai vonalon járultunk hozzá az eseményekhez, és ez lesz az elkövetkezendő pár nap bejegyzése is.

Hamburger volt, nagyon finom, enyhén fűszeres húspogácsával.

– A bucit a vendéglátónk sütötte, de a bevált recept azért megvan.

– Mellé az egyik amerikai klasszikust a coleslaw salátát vittük. Ez két féle változatban lesz elérhető.

– Mivel bownie egy hasonló rendezvényen már volt, amit nemrég csináltam, és blogosítottam, valami más klasszikus amerikai édesség kellett, így esett a választás a New York cheesecake-re amibe egy kis technikát vittünk, de lehetett volna sajttorta a régi módszerrel, egyszerűen is. Tipikus amerikai keksz még a chocolate chip cookie is, gondoltam is rá, de ez volt az a gondolat, ami egy pillanat alatt elmúlt. Ami viszont nem jutott eszembe, a grillezett Marshmallow (pillecukor) egy kis csokiba mártogatva. Talán az amerikai grillpartyk egyik legtipikusabb édessége.

blog_kert6

blog_kert4

blog_kert5

blog_kert7

2 thoughts on “Grillezésen voltunk

  1. Nagyszerű bejegyzés jó kis programajánlóval és beharangozóval. Lesz mire várni a következő napokban!

    • Köszönöm. Mára már fenn kellett volna lennie a hamburgernek, de az álmosság a munka utáni haveros kávézás ellenére elvitte a bejegyzés befejezését.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s