Amerikai grill 1 – húspogácsa és buci hamburgerhez

Folytatva az előző grill bejegyzést, ahol most az amerikai vonalat vittük, most jönnek a receptek. Elsőként a főétel, a hamburger és a buci.

Hambi

Szegény hamburger, megbélyegzett egy étel. A szó hallatán szinte mindenkinek a gyorséttermek egyen ízű zsemléi és hasonló ízű húspogácsái jutnak az eszébe. Amik nem túl izgalmasak, nem tartogatnak sok meglepetést, de be kell vallanom, ha másfél-kéthavonta egyszer ráfanyarodom, akkor elképesztően jól esik. Kizárólag kólával, sült krumplival, és ha nagyon kirúgok a hámból, akkor a végén fagyival vagy shakkel. Nem, a sült krumplit nem mártogatom a vanília fagyiba, ami sokak szerint kötelező, és kirobbanó modern gasztronómiai élvezet, az ízek és textúrák izgalmas egyvelege. A gyorséttermek után pedig bevillan a sztereotípia, a túlsúlyos amerikaiakról, akik a hamburgerek tömegének köszönhetik a plusz kilókat. Pedig messze nem minden amerikai kövér, és aki az, nem feltétlen csak a gyorséttermi hamburgereknek köszönheti a túlsúlyát, bőven találni még hizlaló élelmiszereket, és ezeknek a nem jó arányban történő fogyasztását.
Ezt a képet kezdi árnyalni a mostanában divatos streetfood láz. Többek között ennek is köszönhetően néhány helyen megmutatták, hogy a hamburger igenis lehet más, lehet úgymond gasztroburger is. Olyan étel, amibe tudnak finom ízeket és változatosságot csempészni, jól meg tudják csinálni, és messze nem az egészségtelenség szimbóluma. Értem, hogy könnyebb étel, és több a tápanyag a fekete quionában, amit párolt zöldséggel dobunk fel, de valójában ez egy szelet húspogácsa, ami nincs lazítva például rizzsel, mint a töltött káposzta vagy a töltött paprika tölteléke és majdnem olyan mint a fasírozott. Van a szendvicsben zöldség, azaz friss paradicsom, egy levél saláta, uborka és hagyma amelyek fixen egészségesek, és sajt, ami pedig kevesknél van a feketelistán. Ezt feldobjuk egy kis mártással, alapból, ketchuppel, mustárral, ami nem feltétlen rosszabb, mint a sok háztartásban naponta használt margarin. És mindez egy buciban, ami persze fehér lisztből van, de az emberek többsége a szalámis zsömle miatt se lázad, így szerintem még ez is belefér.

blog_hambi1A mostani verzióban semmi faxni, semmi különleges mártás vagy alapanyag nincsen. Pedig ilyen is volt már, és az is nagyon jó volt. Most is majdnem lett hozzá egy adag hagymalekvár, de a fránya időhiány elvitte. Ez most egy finom, kellemes alapverzió, amihez ha jó alapanyagokat válogatunk, akkor mégis egy ízbombát kapunk, ahol most nem a fűszereket és a különleges mártásokat, hanem a zöldségek és a hús saját ízét érezzük. Ha grill nincs, otthon egy teflonserpenyőben is elkészíthetjük.

hambi

Zsemlécskék vagy bucik (kb. 14-16 db) ahogy a Vendéglátónk csinálta

  • 250 ml langyos víz
  • 50g friss élesztő
  • 50g vaj
  • 250ml tej
  • 650 liszt
  • 50g cukor
  • 1 tojás
  • 1 nagyobb teáskanál só

 A zsömlék tetejére:

  • 1 tojás
  • kb. 4-5 evőkanál szezámmag
  1. lépés
    Morzsoljuk az élesztőt egy tálba, majd adjuk hozzá a víz egy harmadát, és két-három evőkanálnyit a cukorból. Hagyjuk felfutni, ami kb. 8-10 perc. Adjuk hozzá a többi vizet is.
  1. lépés
    Melegítsük meg a tejet, olvasszuk fel a vajat, és a liszttel, cukorral, és a tojással együtt vegyítsük el az élesztővel. Gyúrjuk addig a tésztát, míg összeáll. Ez géppel kb. 5 perc, kézzel kb. 10 perc.
  1. lépés
    Tegyük tálba, és egy óra alatt kelesszük a duplájára. Ismét gyúrjuk át, majd formázzunk belőle kb. 15-16 zsemlécskét, és tegyük őket sütőtálra, egymástól messzire. Ismét hagyjuk egy órán át kelni.
  1. lépés
    Enyhén, villával verjük fel a tojást, kenjük meg a zsömlécskék tetejét, szórjuk meg szezámmaggal, és 220 fokon kb. 10-13 perc alatt süssük meg.

A bucik frissen a legfinomabbak. Mikor tálaljuk, félbe kell vágni, és ezeket a feleket kb. fél perc alatt érdemes a grillen egy kicsit megpirítani, felmelegíteni.

 blog_hambi5

 A húspogácsához (13-14db)

  • 1,5 kg darált marhahús (viszonylag zsíros, vagy vesefaggyúval kevert)
  • 1 tojás
  • 2 kicsi vöröshagyma apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma átpréselve, vagy vékonyra felszeletelve
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 1-2 evőkanál Worcestershire szósz (ízlés szerint)
  • 1-2 evőkanál ketchup ízlés szerint
  • 1 evőkanál dijoni mustár ízlés szerint
  • 1 nagyobb teáskanál füstölt paprika (elhagyható)
  • só, bors
  • ízlés szerint esetleg egy kevés csípős szósz vagy chili paprika
  1. lépés
    A hagymát megpirítjuk az olajon. Pár perc pirítás után hozzáadjuk a fokhagymát, hogy ne égjen meg. Üvegesre pároljuk. Ha nincs kedvünk pirítani, akkor apróra felvágva nyersen is tehetjük a húsba.
  2. lépés
    A darált húshoz adjuk az összes hozzávalót, és jól elkeverjük. A szószok mennyiségén ízlés szerint lehet módosítani.
  3. lépés
    A húsból 120-130 grammos pogácsákat formázunk, úgy, hogy kb. másfél centi magasak legyenek. Ha nem azonnal visszük a grillre, hanem előkészülünk, akkor praktikus így elcsomagolni és hűtőbe tenni.
  4. lépés
    A sütéshez: Ezt is ízlés szerint, mi közepesre sütöttük, azaz átsült, szaftos volt, de a közepe még enyhén rózsaszín volt. Ehhez egyik oldalon 3 percig sütjük, majd megfordítjuk, gyorsan rátesszük a sajtot, hogy jól megolvadjon és szintén 3 percig sütjük. Ezt követően 2-3 percig pihentetjük a sült húst, majd csak ezt követően állítjuk össze a hamburgert.

 blog_hambi6

Az összeállításhoz:

  • Saláta (1-2 hamburgerenként, mi ehhez az adaghoz kb. egy felet használtunk el)
  • 3-4 közepes paradicsom vékony karikákra vágva, 1-2 karika hamburgerenként
  • 250g érett vagy közepesen érett cheddar sajt, vékonyra vágva (lehet szeletelt, de szerintem az nem mindig olyan intenzív ízű, és drágább) De lehet más érettebb sajt is. Kipróbáltuk kék sajttal is, ami nagyon domináns ízű volt, de szerintem finom. A szendvicsbe annyi kell, hogy jól betakarja a húspogácsát
  • Ketchup a zsömle egyik felére
  • Mustár a zsömle másik felére
  • 15-18 szál bacon, kb. 1 szál harmadolva, szendvicsenként a grillen megpirítva (nem közvetlen a tűzön, jó egy grilltálcán is)
  • Ízlés szerint szendvicsenként még lehet hozzáadni 4-5 karika csemegeuborkát. (Ez nekünk most nem volt.)

https://www.facebook.com/HomeBisztro

blog_hambi4

Leave a comment