New York sajttorta karamellizált körtével – Amerikai grillezés desszert

A sorban most a hamburger után a coleslaw saláta jönne, de ott a mennyiségek egy kicsit zavarosan kerültek a lapra, így még pontosítani kell a receptet, szóval új teszt jön, publikálás halasztva. De addig van más. A grillezés utolsó fogása a sajttorta volt, ami egy egyszerűbb verzióban már szerepelt, és valószínűleg még fog is. Lényegében minden sajttorta recept hasonló, egy alapra épül, mégis jócskán van benne variációs lehetőség, ami miatt mindig más ízeket lehet kihozni belőle. Illetve ez a verzió egy kicsit technikásabb a régi receptnél.

NY Sajttorta

Részben ennek van alapja, a keksz alap, ami a sajttortáknál a klasszikus tesztalap. A vízfürdőt, ami sok receptben szerepel elhagytam, de egy kicsit mégis pótoltam azzal, hogy egy kis tál víz mellett sütöttem ki. Illetve Nigella Lawson a süteményes könyvében azt mondja, hogy ha nem egész tojásokat keverünk a sajthoz, hanem a fehérjét külön kemény habbá verjük, azt forgatjuk a „tésztába” akkor egy lágyabb könnyedebb, légiesebb süteményt kapunk. Ugyan nem az ő receptjét vettem alapul, de ezt a módszert teszteltem. Van benne valami, érdemes kipróbálni így is. Ez a torta finom, de viszonylag semleges íze van, így szerintem tényleg nem érdemes elhagyni a tejfölt a tetejéről, és kifejezetten jó hozzá a karamellizált körte. Praktikus lédús körtét használni, így egy finom gyümölcsös enyhén karamellás lében sül, amit teljesen megbolondít az alkohol. De más gyümölcsöt is kínálhatunk hozzá.

NY Sajttorta

NY Sajttorta

Nehézségi fok: egyszerű
Elkészítési idő: Összeállítás kb. fél óra +sütés bő egy óra + hűtés, pihentetés még legalább 2 óra
Mennyiség: 24-25 centi átmérőjű kapcsos tortaforma (kb. 8-10 személyre)

Hozzávalók a kekszalaphoz:

  • 240g keksz (én Győri Édest használtam)
  • 20g kókuszreszelék
  • 1 evőkanál cukor
  • 125g olvasztott vaj

Hozzávalók a sajttortához:

  • 600g krémsajt
  • 4 tojás szétválasztva (M-es méret)
  • 160g cukor (aki édesebben szereti, lehet kb. 180g is)
  • 250g tejföl
  • 1,5-2 kiskanál vanília aroma
  • 1 csipet só
  • 3 evőkanál kukoricaliszt

A sajttorta tetejére:

  • 250g tejföl
  • 1 kiskanál vanília
  • 2 evőkanál porcukor (ízlés szerint)

A karamellizált körtéhez:

  • 2-3 közepes vagy nagyobb körte
  • 4 evőkanál cukor
  • 30g vaj
  • bő 1 evőkanál madeira, rum, vagy brandy (elhagyható)

 1. lépés (kekszalap)
A kekszet daráljuk viszonylag finomra egy késes robotgépben vagy rakjuk egy zacskóba, és sodrófával törjük apró darabkákra. Adjuk hozzá a kókuszreszeléket, a cukrot, és az olvasztott vajat, majd az egészet keverjük össze. Vajazzuk ki a tortaformát, öntsük bele a kekszes alapot, és a tenyerünkkel nyomkodjuk egyenletesre. Tegyük a hűtőbe.

2. lépés (sajttorta)
Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjéből és kb. 120g cukorból kemény habot verünk. (Amikor lágy hab lesz, akkor kezdjük adagolni a cukrot a tojáshoz, kb. 3 részletben adjuk hozzá. Mindig akkor, amikor az előző adag cukor már teljesen elkeveredett.) Egy másik tálban összekeverjük a sajtkrémet, tejfölt, vaníliát, sót, kukoricalisztet, a tojások sárgáját és a maradék cukrot. Géppel habosra keverjük. Hozzáadunk kb. egy kis maroknyit a tojásfehérje habból, durván elkeverjük, azaz fellazítjuk a krémet, majd a maradék tojásfehérje habot szépen óvatosan a krémhez forgatjuk.

3. lépés (tejfölös krém)
A tejfölt egy kis tálban keverjük össze a cukorral és a vanília aromával.

4. lépés (összeállítás)
A sajtkrémet ráöntjük a kekszalapra, és 170 fokon süssük. A sütőbe egy kisebb tűzálló tálba tegyünk vizet, és tegyük a torta alá vagy mellé. És most két lehetőség van:

               a.) Kb. 50-55 perc után vegyük ki a sütőből a tortát, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd öntsük rá az édes tejfölt, és süssük további 10 percet.

               b.) Süssük a tortát kb. 60-65 percig, hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd kenjük meg a tejfölös krémmel. Ha kihűlt tegyük hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen a tejfölös krém is.

Mindkét esetben tűpróbával ellenőrizzünk. A tű ne legyen száraz, azaz ne száradjon ki teljesen a torta. A tű legyen egy kicsit maszatos, az a lényeg, hogy ne ragadjon rá vastagon a nyers krém. Ez utóbbi esetben még tovább kell sütni.

 5. lépés (karamellizált körte)
Mossuk meg és szeleteljük fel a körtéket. Egy vastag falú serpenyőben egyenletesen szórjuk el a cukrot és a nélkül, hogy hozzá nyúlnánk, közepes lángon kezdjük karamellizálni. Mikor majdnem teljesen karamelles, adjuk hozzá a vajat, tegyük bele a körtéket, és az alkoholt ha használunk, majd süssük kb. 5-10 percig.

A torta nagyon mutatós, ha díszítjük a körtékkel, viszont ekkor sokkal nehezebb vágni. Ezért én csak a torta szélét díszítettem körben, egy sorban, és mellé kínáltuk a karamellizált körtét. Ha egyszerűbb, vagy nem fogy el azonnal a torta, akkor praktikus üresen hagyni a tetejét, és mellé kínálni a gyümölcsöt.

 NY Sajttorta

Megjegyzések:

  • A torta kellemesen édes, de nem túl cukros. Aki édesebben szereti 180g cukorral is finom.
  • Nekem 23 centis a tortaformám, ebbe is bele lehet préselni a sütit, de csurig lesz. Ha ezt nem akarjuk, akkor ne használjuk fel az egész krémet, és pl. egy kisebb tortaformába tehetjük. Pl. keverhetünk márványosan lekvárt a sajtkrémbe.
  • Vagy pedig 3 tojásból csináljuk a tortát. Ez esetben a mennyiségek: 450g sajtkrém, 120g cukor, 190g tejföl, 2-3 ek. kukoricaliszt.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

 

NY Sajttorta

2 thoughts on “New York sajttorta karamellizált körtével – Amerikai grillezés desszert

Leave a comment