Epersaláta bazsalikommal és avokádóval

Hétvégén hatott rám a front, így a futás esélytelen volt. De mivel legalább egy sportprogram be volt ütemezve, a telefonba az volt a mondás a barátnőmnek , hogy ha jobban leszek, lehet, hogy kimegyek a ligetbe a karsúlyzómmal egy gyors gyaloglásra. Ilyen gyönyörű időben ez megfizethetetlen. Ő ekkor felsóhajtott a telefonban, hogy de jó, hogy Te ilyen szorgalmasan csinálod a fogyókúrát, rám is át kéne ragasztanod ezt a lelkesedést. Erre hirtelen valamiért annyit mondtam, hogy nehéz dolog ez. Azonnal jött a kérdés, hogy miért? Nem jók az ételek, nehéz betartani, éhezel, sokat kell sportolni? Valójában egyáltalán nem erre gondoltam. Hanem arra, hogy manapság mikor minden reklám azonnal ható csodaszereket kínál, az extrém gyors fogyás ígéretével, ezzel párhuzamosan a való életben azt látom, hogy az eredmény, amit eddig elértem szép fokozatos, de egyáltalán nem asszocialnék a fénysebességre. Ha egészségesen és tartósan szeretnénk fogyni, közben még az életünket is élveznénk, nincs két nadrág méret mínusz egy hónap alatt. Mikor a nehéz szót kimondtam, mindössze arra gondoltam, ha ma belekezdünk, nem e nyár közepére lesz manöken alakunk. (Már ha pont azt akarunk…) A többi része nem olyan nehéz. Sport tekintetében megtalálom azokat a mozgási formákat, amiket szívesen csinálok, ételek közül pláne most tavasszal – nyár derekán nem olyan nehéz könnyed fogásokat, laktató turmixokat készíteni, „csak” oda kell figyelni, hogy ebből alkalmanként mennyi csúszik. Szóval ezt a receptet és írást, most elsősorban drága Baratnőmnek ajánlom és Mindenkinek akinek egy kis bíztatásra van szüksége.

Blog1 IMG_6632

Saláta eperrel már szerepelt a blogon, sőt az őszibarack korianderrel is megvolt már elég régen. Most e két salátából lett egy újabb verzió. Nekem a napokban ez volt az ebédem előtte egy levessel. Ugyanakkor remek köret is lehet húsokhoz vagy egy semlegesebb ízű ételhez. Pl. quinoa vagy hal pogácsában gondolkodom mellé.

Szerintem elképesztően friss, finom, édes és pikáns egyszerre, így ez egy jó bizonyíték arra, hogy fogyókúra közben lehet élvezetes könnyed és egészséges ételeken élni. Persze elismerem, hogy egy hardcore diétázó most fogná a fejét, hogy hát ebben van méz, a gyümölcsökben pedig rengeteg cukor, szóval ez minden csak nem fogyókúra. És talán még van is benne igazság. Ennek ellenére én inkább a mellett teszem le a voksomat, hogy nem az ilyen jellegű ételek miatt kerültek ránk és ragadtak rajtunk a plusz kilók.

A maradék epret együk meg magában, vagy csináljunk belőle levest, jó kis turmixot, ha édességre vágyunk, akkor remek az eton mess, crumble vagy pohárdesszert rebarbarával, vagy egyszerűbben túróval.

ui. A light sport aznap megvolt, és az imént rátaláltam egy VKF felhívásra, így a recept benevezve.

blog 4

Hozzávalók két személyre:

  • 1db érett avokádó
  • Bő 1 kiskanál citromlé
  • 260g eper
  • 2 közepes barack vagy nektarin (kb. 200g)
  • 3 szál újhagyma karikákra vágva (elhagyható)
  • 20-25 közepes-nagyobb levél bazsalikom (kb. 10g)
  • 1-2 kiskanál méz (a gyümölcsök édességétől is függ)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Kevés frissen őrölt bors
  • Ízlés szerint egy kevés chili pehely vagy friss chili paprika pikánsabbá teszi, de elhagyható
  • Ha dúsabbá tennénk a salátát, kb. két maréknyi rukkolát, madársalátát vagy bébi spenótot keverjünk hozzá. Illetve több bazsalikomlevelet is használhatunk, és annak egy részét egészbe hagyjuk.
  1. lépés

Az avokádót kb. fél centis kockákra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével és összeforgatjuk. Majd az epret és a barackot is hasonló méretűre vágjuk, és az avokádóhoz keverjük. A bazsalikomot apróra vágjuk és a gyümölcsökhöz keverjük. Ha használunk újhagymát, azt is hozzáadjuk.

  1. lépés

Hozzákeverjük az olívaolajat, mézet, salátát ha használunk és a tálaláshoz megszórjuk egy kis borssal, és chilivel.

Blog 2 IMG_6667

blog 3

blog 5

Leave a comment